1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Deprem Sonrası Arsa Fiyatları Uçtu!

Deprem Sonrası Arsa Fiyatları Uçtu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

23 Nisan tarihinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul ve çevresinde arsa ve tarla fiyatları artış gösterdi. Özellikle Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çorlu ve Saray gibi bölgelerde gayrimenkul talebinde belirgin bir artış yaşandı.

Deprem öncesinde Silivri’de 450 metrekarelik imarlı bir arsanın fiyatı 2,5 milyon TL iken, bu rakam depremin ardından 4 milyon TL’ye kadar yükseldi. Tekirdağ Çorlu’da da 1.000 metrekarelik imarsız bir arsa 1,5 milyondan 2,5 milyona çıktı.

Bölgenin deprem merkezi olmasına rağmen, arsa fiyatlarında yüksek bir artış gözlemlendi. Emlak sektörü bu durumu memnuniyetle karşılamakla birlikte, bazı endişeleri de dile getiriyorlar.

Uzmanlar Endişeli

Silivri’den gayrimenkul danışmanı Ahmet Göyneli, “Arayıp soran çok fazla. İmarlı arsa alıp müstakil ev yapmak isteyenler olduğu gibi, tarla alıp ‘tiny house’ yerleştirmek isteyenler de var. Ancak herkesin dikkatli olması gerekiyor. Her toprak parçası, sanıldığı kadar değerli olmayabilir” şeklinde konuştu.

Gayrimenkul hukukçusu Avukat Ebru Yılmaz, deprem sonrası oluşan yatırım ilgisinin anlaşılır olduğunu belirtirken, tüketicilerin plansız hareket etmemesini tavsiye etti. Yılmaz, “İmara kapalı bölgelerde yapılaşma kesinlikle yasak. Ayrıca yerleşime uygun olmayan alanlarda yapılan satışlarda dolandırıcılık riski yüksektir. Belediyeler resmi bir açıklama yapmadan, imar geleceği hakkında hiçbir söz güvenilir kabul edilmemelidir” dedi.

Dolandırıcılara Dikkat

Gayrimenkul değerleme uzmanı Burak Taban, sahte ilanlarla vatandaşların kaydedildiğini belirterek, “Mutlaka tapu ve imar durumları resmi kurumlardan kontrol edilmeli. 2005 yılında Marmara Ereğlisi’nde ‘yakında imar gelir’ denilerek bir vatandaşa satılan 2 dönümlük alan üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hala imar gelmedi. Bu durumu yaşayanlar ciddi hayal kırıklıkları ile karşılaşıyor” dedi.

Yerleşime kapalı alanlarda dolandırıcıların “burası imara açıldı” şeklinde yüksek fiyatla satış yaptığına dair şikayetlerde artış olduğu kaydediliyor. Dolandırıcılar, kendilerini belediye çalışanı veya “belediye/tapu ile bağlantılı” şekilde tanıtabiliyorlar.

Her Arsaya “Tiny House” Olmaz!

“Tiny house” yani prefabrik ve karavan karışımı evlerin popülaritesi yükseliyor. Ancak, şehir planlayıcıları birçok kişinin yönetmeliklerin farkında olmadığını vurgulayarak, “Tiny house’un sabitlenmesi yasaktır. Hukuki olarak tekerlekli ve taşınabilir olması gereklidir. Ayrıca, altyapı hizmeti olmayan alanlarda bu tür evlerin yerleştirilmesi mümkün değildir. Alıcıların her detayı araştırması şart” uyarısında bulundular.

Arsa Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzmanlar, arsa alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:

Tapu kaydını kontrol edin! Almak istediğiniz taşınmazın tapusu olup olmadığını, hisseli mi yoksa tek kişiye mi ait olduğunu mutlaka kontrol edin. Tapu senedinde taşınmazın niteliğinin (arsa, tarla, bağ, bahçe, vb.) belirtilmiş olması gerekmektedir.

İmar durumunu sorgulayın! Belediyeden veya ilgili kurumlardan arsanın imar durum belgesini alın. Alacağınız yerin imar izni olup olmadığı, konut yapımı veya tarım arazisi olarak kullanılabilirliği hakkında bilgi edinin.

Kadastro ve parsel bilgilerini alın! Kadastro müdürlüğünden parselin konumu ve sınırları hakkında bilgi alın. Harita veya kroki üzerinden yerin uygunluğu ve çevresi değerlendirilmelidir.

Yolu ve altyapısı hakkında bilgi edinin! Arsanın ulaşımının kolay olup olmadığı, yolunun varlığı, elektrik, su ve kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerine yakınlığı araştırılmalıdır.

Zemin etüdü ve doğal afet risklerini öğrenin! Deprem, heyelan gibi doğal afetlere karşı risk taşıyan bölgelerde dikkatli olunmalıdır. Zemin sağlamlığı ve jeolojik yapının önemi büyüktür.

Tarla alımlarında tarım kanununu kontrol edin! Tarla alımlarında 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çerçevesinde bazı kısıtlamalar olabileceğinden, tarımsal arazi bölünemezliği gibi detaylara dikkat edilmelidir.

Satıcı ile resmi sözleşme yapın! Satıcıyla yapılan noter tasdikli sözleşme veya tapu devri işleminin resmi olarak gerçekleştirilmesi gerekmekte. El yazısıyla yapılan sözleşmelere güvenilmemelidir.

Arsanın üzerindeki vergi borçları veya haciz durumlarını kontrol edin! Arsanın üzerinde vergi borcu, ipotek veya haciz olup olmadığını tapu müdürlüğünden öğrenin.

Çevredeki projeleri ve gelişmeleri inceleyin! Bölgenin gelecekteki kentsel gelişim planları ve altyapı projeleri, değer artışını etkileyebilir.

Kaynak: Ekonomim

Deprem Sonrası Arsa Fiyatları Uçtu!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin