Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Diyarbakır’daki ziyaretleri sırasında bakan yardımcıları Sezai Uçarmak ve Volkan Ağar ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’yi de yanına alarak Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Gastronomi Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda meslek odası temsilcileriyle bir araya geldi.
Bolat, burada yaptığı konuşmada, tarihin en yüksek ikinci nisan ayı ihracat rakamlarına ulaşıldığını belirterek, bu rakamın son 9 ayın en yüksek ihracat artış oranı olduğunu vurguladı.
Yılın ilk dört ayı itibarıyla ihracatın 87 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Bolat, bu yıl 4 ayı geride bıraktıklarını ifade etti.
“Mal ve hizmet ihracatındaki artış temposunu sürdüreceğiz”
Geçmiş dönemde yaşanan bazı zorluklara rağmen, Türkiye’nin güçlü üretim ve ihracat yapısıyla dayanıklılığını ispatladığını belirten Bolat, ticaret savaşlarının hızlandığı günümüzde Türkiye’nin istikrarlı siyaseti ve güçlü ekonomisi ile önemli bir lojistik merkezi olduğunu belirtti.
“Kovid-19 salgını, Rusya ve Ukrayna savaşı ile büyük doğal felaketler yaşadık. Ancak tüm bu krizlere karşı güçlü ve dayanıklı bir pozisyonda olmamızı sağladık. Şimdi de ticaret savaşlarının arttığı bir dönemde, Türkiye’nin güvenilir bir tedarik ve lojistik noktası olduğunu bir kez daha alıcılara göstermekteyiz. İlerleyen aylarda mal ve hizmet ihracatındaki artışı sürdüreceğiz.” diyen Bolat, geçen yıl 377 milyar dolarla kapatılan mal ve hizmet ihracatını bu yıl en az 390 milyar doların üstüne çıkarma hedefini paylaştı.
Bu hedefe ulaşmak için tüm ihracatçılar ile birlikte sıkı bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Bolat, son üç hafta içinde Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Suriye, İtalya ve Libya ile önemli iş birlikleri gerçekleştirdiklerini aktardı.
İş forumları, yuvarlak masa toplantıları ve ikili görüşmeler ile ihracatı artırmak için çaba sarf ettiklerini belirten Bolat, Ticaret Bakanlığı’nın ihracat teşvikleri ve Eximbank’ın sunduğu artan kredi imkanları ile bu yıl toplamda 52 milyar dolar ihracat kredisi ve ihracat sigortası sağlamayı planladıklarını açıkladı.
“Diyarbakır, ithalatı az, ihracatı yüksek bir şehir”
Bolat, terörle mücadelenin başarıyla yürütülmesinin Diyarbakır’a dinamik bir büyüme havası kattığını belirtti.
Bakan Bolat, “Yatırımlar ve fabrikalarda önemli bir artış mevcut. Hükümet olarak son 22 yılda Diyarbakır’a 760 milyar lira kamu yatırımı yaptık. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ne 385 hektar ilave alan kazandırdık ve altyapısını tamamladık. Sur ilçesinde kentsel dönüşüm çerçevesinde 507 konut, 137 dükkan ve 9 butik otel inşası tamamlandı. Diyarbakır, tarım, sanayi, turizm ve sağlık sektörlerinde önemli bir ivme kazandı. Geçtiğimiz yıllarda temeli atılan Silvan Sulama Tüneli’nin tamamlanmasıyla beraber, Diyarbakır’ın tarımsal üretimi üç katına çıkacaktır. Düzenli ihracat performansı sergileyen Diyarbakır, geçen yılı yüzde 7,5 artışla 331 milyon dolar ihracatla kapattı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise 110 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Diğer yandan, ithalatının ihracatından az olduğu bir şehir olarak dış ticarette fazlalık veriyor. Her bir dolarlık ithalata karşılık, Diyarbakır ekonomisi 2 dolar 61 sentlik ihracat üretiyor. Bu olumlu trendin devam etmesini bekliyoruz. Bakanlık olarak, geçen yıl Diyarbakır’a 63 milyon lira ihracat teşviki sağladık. Ayrıca, 48 milyon dolar değerinde ihracat kredisi ve sigortası destekleri verdik.” dedi.
Bakan Bolat, hükümetin bu yıl Diyarbakır esnafına 447 milyon lira tutarında yüzde 50 faiz sübvansiyonlu kredi desteği sağladığını aktardı.
Son 22 yılda, 600 milyar liraya yakın finansman desteği ile tam 4 milyon 400 bin esnafa destek sağlandığını belirten Bolat, bu yardımlar sayesinde esnafın işini genişletme ve geliştirme fırsatına sahip olduğunu vurguladı.
Kadın kooperatiflerine hibe destekleri artırıldı
Bakan Bolat, “Türkiye genelinde 12,2 milyon ton kapasiteli 225 lisanslı depo bulunuyor. Diyarbakır’da ise 800 bin ton kapasiteli lisanslı depolar mevcut. Diyarbakır, tarımdaki gücü sayesinde lisanslı depoculuğu önemsemekte. Hükümet olarak kooperatifleri destekleme programı kapsamında kadın kooperatiflerine şimdiye kadar 510 milyon lira hibe desteği sağladık. Bu noktada müjdemiz var. Bakanlık olarak kadın kooperatiflerine verdiğimiz hibe desteğini 1 milyon liraya yükselttik. Başlangıçta 400 bin lira olan hibe miktarını 1 milyon liraya çıkardık. Personel desteğini ise 538 bin lira, fuar katılım desteğini de 150 bin lira olarak artırdık. Kadın kooperatiflerimize hayırlı olsun.” diye bilgi verdi.
Toplantıya, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Suna Kepolu Ataman ve Mehmet Galip Ensarioğlu, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Ömer İler ve meslek odası temsilcileri katılım gösterdi.
Kaynak: Ekonomim