Dört Türk devleti, KKTC‘yi Kıbrıs adasında ‘işgalci’ olarak tanıma kararı aldı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi‘ne bu dört devlet, büyükelçi atadı. Söz konusu karar, AB‘nin 12 milyar euroluk yatırımından sonra gündeme geldi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi‘ni tanıyan bu dört Türk devleti hakkında iktidarın sessizliği dikkat çekici; AKP, bu konuda herhangi bir eleştiride bulunmadı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘ni (KKTC) ‘işgalci’ olarak kabul eden devlete ilişkin AKP’den bir açıklama gelmedi. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu konu hakkında tek kelime bile etmedi.
AKP’nin Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu da durumu değerlendirmekte gecikti. Zorlu, KKTC‘nin TDT’deki yerini ifade etme çabasına girdi.
Halk TV‘de yapılan programda İsmail Küçükkaya, Dışişleri Bakanlığı’nın sessizliğine tepki gösterdi. Küçükkaya, bu sessizliğin aslında zımni olarak kabullenme anlamını taşıdığını belirtti. Şunları söyledi:
- “Çok bilgili ve deneyimli bir gazeteci olan Ardan Zentürk ile dün bir görüşme gerçekleştirdim. O, sessizliğin, herhangi bir konuda açıklama yapmamanın ne anlama geldiğini bildiğimi söyledi. Durdum. ‘Zımnen kabul etmek anlamına gelir’ dedim. ‘Evet İsmail’ dedi Ardan Abi. Dışişleri Bakanlığımız hiç açıklama yapmıyor.”
- “Biz, milli davamız konusunda haklı olarak açıklama bekliyoruz. Zımnen kabul mü ediyoruz acaba bu gelişmeleri?”
NELER OLMUŞTU?
Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan, Avrupa Birliği (AB) ile kapsamlı bir yatırım anlaşması imzaladı. Bu anlaşma kapsamında AB, bu dört ülkeye toplam 12 milyar euro tutarında yatırım yapacağını taahhüt etti. Tacikistan da sürece dahil oldu.
Anlaşmanın en dikkat çekici detaylarından biri, bu ülkelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 541 ve 550 sayılı kararlarına uyma taahhüdü oldu. Bu kararlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ilanını hukuken geçersiz saymakta ve onu ‘işgalci güç’ olarak nitelendirmektedir.
Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) üyesi iken, Türkmenistan teşkilatta gözlemci statüsündedir.
O BM KARARLARI NE DİYOR?
BMGK, 18 Kasım 1983 tarihli 541 sayılı kararında, KKTC’nin bağımsızlık ilanını geçersiz sayarak, bu adımın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü ile çeliştiğini belirtmiştir. Üye ülkelere KKTC’yi tanımamaları yönünde çağrı yapılmıştır.
11 Mayıs 1984 tarihli 550 sayılı karar ise, KKTC’nin tanınmasına yönelik tüm çabaları açık bir şekilde kınamıştır.
Kaynak: Halk TV