Osmancık’ta pirinç tarımında yenilikçi bir adım atıldı. Artık dronlar kullanılarak çeltik ekimi gerçekleştiriliyor.
Çeltik tohumları toprakla buluştu
Kızılırmak’ın bereketli sularıyla sulanan tarlalarda çeltik üreticileri, traktörlerle tesviye ettikleri arazilerde çeltik tohumlarını toprakla buluşturuyor. Bazı çiftçiler zaman ve maliyet avantajı sağlamak amacıyla dronlarla ekim gerçekleştirmeyi tercih ediyor.
Çiftçi dron ile ekimi tercih ediyor
Çeltik üreticisi Şeref Keskin, 50 dekara yakın bir alanda çeltik ekimi yaptıklarını ve bu yıl dronla ekimi tercih ettiklerini ifade etti.
Osmancık 97 çeltiği dayanıklılığı ile dikkat çekiyor
Bağlı olduğu çeltik ekim geleneğini ailesinden devraldığını belirten Keskin, bölgede tescillenmiş Osmancık 97 çeltik çeşidini tercih ettiklerini dile getirdi. “Ektiğimiz çeltik cinsi Osmancık 97’dir. Bu türü seçmemizin nedenleri arasında yüksek verim, randımanın artışı ve olgunlaşma dönemlerinde rüzgar ve yağmurlara karşı sapının dayanıklılığı yer alıyor. Bu sebeplerden dolayı bu cinsi tercih ediyoruz” dedi.
Hem masraflı hem meşakkatli
Çeltik ekim sürecinin kazançlı olmasının yanında zorlu ve maliyetli olduğuna vurgu yapan Keskin, “Çeltik, mayıs ayı içerisinde ekiliyor ve hasadı da ekim ayı içerisinde yapılıyor. Beş aylık bir süreçte yetişen bir ürün. Verim yüksektir, ancak masraflar da ağırdır” şeklinde konuştu.
Lezzeti ve aroması öne çıkıyor
Keskin, lezzeti ve aroması sayesinde ev hanımlarının Osmancık pirincini tercih ettiğini belirtti. “Osmancık pirincinin tercih edilme nedeni uzun tane pilavlık olmasındandır. Kızılırmak’ın bereketli ve alüvyonlu sularıyla lezzetli bir tada sahip. Pilavı daha tane tane olur, bu nedenle ev hanımlarının favorisi haline geliyor.” ifadelerini kullandı.
Keskin, geçen yıl rekoltenin iyi olmasına rağmen randımanın düşük olduğunu, bu yıl pirincin kalitesinin ise iklim koşullarına bağlı olarak hasat zamanında belirleneceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Ekonomim