1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektrikli Araç Şarjı: Yangın Tehlikesi Kapıda!

Elektrikli Araç Şarjı: Yangın Tehlikesi Kapıda!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektrikli araçların kullanımının artmasıyla birlikte apartman ve sitelerin otoparklarına şarj istasyonları kurulma süreci hız kazandı. Ancak bu yeni uygulama, bazı vatandaşların güvenli olmayan yöntemlerle araçlarını şarj etmesi nedeniyle risk oluşturuyor. Bazı kullanıcıların üst katlardan sarkan kablolarla araçlarını şarj etmeleri, potansiyel bir yangın tehlikesi yaratıyor. Diğer araç sahipleri ise böyle bir durumda haklarının ne olduğunu tam olarak bilmiyor. Beylikdüzü’ndeki bazı sitelerde, bu şarj ünitelerinin kaldırılması gündemde. Peki, ortak alanlara yerleştirilen şarj istasyonları zorla sökülebilir mi? Yangın çıkması halinde sorumluluk kime ait olacak?

Arsa Payı Çoğunluğuyla Şarj İstasyonu Kurulabilir

Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği Başkanı Av. İbrahim Güllü, şarj istasyonlarının kurulumunda yönetim planlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Güllü, “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 72. maddesine göre, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile şarj istasyonu kurulabilir. Otopark alanında bireysel kullanımlı elektrikli araç için kurulum, yenilik ve ilave kapsamında olduğundan kat maliklerinin 4/5’inin onayı gereklidir” ifadelerini kullandı.

Kiracılar Elektrikli Şarj İstasyonu Kuramaz

Güllü, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yenilik ve ilave yapılacaksa, tüm malikleri ilgilendirdiğinden yapım giderlerinin her malik tarafından karşılanacağını hatırlattı. “Eğer yenilik ve ilave herkesi ilgilendirmiyorsa, bu giderler ilgili kişiler tarafından karşılanır. Elektrikli araçlar için kurulacak şarj istasyonlarının masrafları, aracın sahibi tarafından ödenmelidir. Mevzuata aykırı bir kurulum yapılması durumunda ise Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi uyarınca Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurulabilir. Kiracılar, bu bağlamda elektrikli şarj istasyonu kurma haklarına sahip değillerdir” açıklamasında bulundu.

Yangına Davetiye Çıkarıyor

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Başkanı Yahya Sağır, üst katlardan uzatılan kabloların daha fazla akım çektiğine dikkat çekerek, bu durumun yangın riskini artırdığını ifade etti. “Elektrik sistemi, imar planının bir parçasıdır ve buna aykırı kablo çekimi yasal değildir. Şarj istasyonları aşırı elektrik çekebildiği için apartmanın elektrik sistemine zarar verebilir” diye konuştu.

Sağır, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bazı firmalar, sitelere elektrik şarj istasyonlarını ücretsiz takmaya başladı. Eğer bu istasyonlar izinsiz kurulmuşsa, apartman yönetimi tarafından sökülebilir. Yangın durumunda sorumluluk yönetim ve şarj istasyonu kurdurmuş olan kişilerde olacaktır. Dağıtım şirketi bu olaylardan dolayı sorumlu tutulamaz. Şarj istasyonlarının, jeneratör montajındaki gibi, dağıtım şirketinin belirlediği yönetmeliklere uygun olmalı ve apartman kat maliklerinin izni alınmalıdır.”

Elektrikli Araç Sahipleri Diğerlerinin Hakkını İhlal Edebilir

Ortak alanlarda elektrikli araçlarını şarj eden kişilerin, elektrikli olmayan araç sahiplerinin fazla fatura ödemelerine neden olabileceğini vurgulayan Sağır, “Eğer şarj işlemi ortak kullanım sayacına bağlı olursa, bu durumu adaletsiz kılar. Elektrikli aracı olan kişiler, elektrikli aracı olmayan insanların hakkını ihlal etmiş olur. Çünkü elektrik tüketimi ortak fatura üzerinden yansıyacaktır. Bu nedenle, ortak alanlarda bulunan şarj ünitelerinin yönetmeliklere uygun bir şekilde monte edilmesi ve yangın önleyici cihazların bulundurulması gerekir” şeklinde belirtti.

Kaynak: Ekonomim

Elektrikli Araç Şarjı: Yangın Tehlikesi Kapıda!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin