Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, katıldığı Enerji Hukuku Kongresi esnasında Bloomberg HT’nin elektrik zammı ve sübvansiyon konularında yönelttiği soruları yanıtladı.
Yılmaz, enerji sektörünün dün ile bugünü karşılaştırarak “Enerji sektöründe yarın bugün ile eşitse, zarardayız demektir” ifadesini kullandı ve güncel durumu değerlendirdi.
Yılmaz, 5 bin kilovatsaat üzerindeki tüketimler için sübvansiyon uygulanmamasının mantıklı bir karar olduğunu belirtti. Ayrıca, depolamalı güneş enerjisi santralleri (GES) için başvuruların bir gecede düzenlenmediğini, bunun uzun bir süreç olduğunun önemine dikkat çekti.
“Sübvansiyonlar yatırımları da engelliyor”
Son kaynak tedarik tarifesine ilişkin sözlerine devam eden Yılmaz, “Devlet sübvansiyon yapıyor, bunu ne kadar yapmamız gerektiği çok önemli bir konu. Villada, yalıda oturanların enerjisini neden devlet sübvanse etsin? Asgari ücretle geçinen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını devlet karşılıyor. 3 milyon elektrikli aracın enerjisini de devlet sübvanse etmesin. Sübvansiyonlar yatırımları engelliyor. Yatırımcılara serbest piyasada elektriğin maliyeti hakkında bilgi veriyorsunuz ve onlara güvenerek yatırım yapmalarını istiyorsunuz, ardından da enerjilerini belirli bir fiyattan satmalarını talep ediyorsunuz; bu doğru değil. Fazla tüketenler kendi maliyetlerini ödeyecek. 5 bin kilovatsaatin üstüne sübvansiyon uygulanmaması yerinde bir karar. Aksi takdirde, sizin vergileriniz, benim vergilerim başkalarının elektrik parasını ödemek için harcanıyor,” şeklinde konuştu.
“İftirayla hesap bilmezlik ile manipülasyon yapmak olmaz”
Depolamalı GES başvurularına yönelik eleştiriler hakkında ise Yılmaz, “Sallama, iftira ve hesap bilmezlikle manipülasyon yapmak doğru değil. Verdiğimiz lisansların hepsi internet sitemizde mevcut. Hiç kimseye, ne bir iş insanına ne de bir politikacıya herhangi bir ayrımcılık uygulamadık. Belki bu yüzden bu tür eleştiriler yapılabiliyor. Kanun çıktığının üzerinden altı ay geçtikten sonra piyasaya görüş soruyoruz. Biz bir gecede düzenleme yapmıyoruz; iki ay öncesinden tüm süreçleri ilan ediyoruz. Tüm piyasa oyuncuları, derneklerden lisans sahiplerine kadar herkesten fikir alıyoruz. Bu süreç haftalarca sürüyor ve başvurular sadece dilekçelerle yapılmıyor; sahada ter dökerek, yerini belirleyip ölçümler yaparak çok emek harcanıyor,” diyerek yanıt verdi.
Kaynak: Ekonomim