Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da İtalya’ya gerçekleştireceği ziyaret öncesinde, Türk ve İtalyan iş dünyası heyecan içinde görüşmeleri bekliyor. Bu ziyarette, savunma, havacılık, siber güvenlik, enerji ve otomotiv gibi bir dizi alanda yeni işbirliklerine zemin hazırlamanın planlandığı ifade ediliyor.
İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği masada
Türkiye-İtalya 4. Hükümetler Arası Zirvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin liderliğinde 29 Nisan’da Roma’da gerçekleştirilecek. Bu zirvede, iki ülke arasındaki diplomatik ve siyasi ilişkilerin yanı sıra, ekonomik işbirliği konuları da ele alınacak.
Ziyaret sırasında düzenlenecek iş forumunda, özellikle savunma, havacılık, siber güvenlik, enerji, otomotiv ve altyapı sektörlerindeki fırsatların derinlemesine incelenmesi hedefleniyor. Bununla birlikte, üçüncü ülkelerdeki işbirliği olanaklarının da değerlendirileceği görüşmelerin, iki ülke arasındaki ticaret hedeflerine önemli ölçüde katkı sağlaması bekleniyor.
Yeni anlaşmalar için zemin hazırlanıyor
Geçtiğimiz yıl İtalya’ya 12,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, bu ülkeden 19,3 milyar dolarlık ithalat yapmıştı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 32 milyar dolara ulaşması, ekonomik ilişkilerin sağlıklı bir seyir izlediğini gösterirken, son dönemlerde savunma sanayisindeki yoğun temasların yeni hedeflere ulaşılmasında etkili olması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bakanlar ve iş insanlarıyla yapacağı ziyaretin, yeni anlaşmalara ve işbirliklerine kapı aralayacağı düşünülüyor.
İtalya, Türkiye’nin en fazla ihracat sağladığı ülkelerden biri
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Lale Cander, İtalya’nın Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği beş ülkeden biri olduğunu kaydetti. Cander, otomotiv, makine, tekstil, kimya, ilaç ve enerji gibi sektörlerin yanı sıra, savunma sanayisi, havacılık ve uzay gibi yüksek teknoloji alanlarında işbirliği potansiyelinin bulunduğunu aktardı.
Cander, karşılıklı yatırımların önemine dikkat çekerek, şunları ifade etti:
“Geçen yıl itibarıyla Türkiye’de 1610 İtalyan sermayeli firma, toplamda 5 milyar dolarlık yatırımla faaliyette. Bu yatırımlar otomotiv, enerji, altyapı, lojistik, bankacılık ve gıda gibi birçok sektörde yoğunlaşıyor. Fiat, Pirelli, Eni ve Barilla gibi firmalar uzun yıllardır Türkiye’de aktif. Diğer taraftan, Türk firmaları da İtalya’da tekstil, gıda ve otomotiv yan sanayi gibi alanlarda görünür olmaya başladı. Özellikle yüksek teknoloji ve AR-GE merkezi yatırımlarının artışı, İtalya’daki Türk sermayesinin dönüşümünü ortaya koyuyor.”
İş Konseyi olarak dijital dönüşüm, enerji ve yeşil ekonomi gibi yeni nesil temalarda işbirliği alanlarını çeşitlendirme çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Cander, Afrika ve Orta Doğu gibi üçüncü pazarlarda Türk ve İtalyan firmaları arasında konsorsiyum oluşturma çalışmalarına da öncülük ettiklerini belirtti.
Cander, zirvede gerçekleşecek forumda iki ülkeden yaklaşık 500 iş dünyası temsilcisinin katılacağını ifade ederek, forumun ekonomik ve ticari iş anlaşmalarının somutlaşacağı bir platform olacağını sözlerine ekledi.
Baykar ile Leonardo anlaşması Türkiye’nin gücünü artıracak
Baykar, Türkiye’nin önde gelen insansız hava aracı üreticisi, ve Avrupa’nın en büyük savunma firması İtalyan Leonardo arasında, insansız teknolojilere yönelik imzalanan ortaklık anlaşması da önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Cander, bu anlaşmanın Türkiye’nin savunma sanayisindeki konumunu güçlendireceğine dikkat çekti.
10 yılda 100 milyar dolarlık pazar hedefi
Bu işbirliği ile Avrupa’da hızla büyüyen insansız hava aracı (İHA) pazarında Türkiye’nin etkinliğini artırma beklentisi bulunuyor. Cander, “Avrupa İHA pazarının, önümüzdeki 10 yıl içinde 100 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Ortak üretim tesislerinin Türkiye ve İtalya’da kurulması planlanıyor, bu da teknoloji transferini ve tedarik zinciri entegrasyonunu teşvik edecektir. Bu işbirliği, Türkiye’deki diğer savunma sanayi firmaları için de yeni fırsatlar sunacak” değerlendirmesinde bulundu.
İki ülke ticareti başarılı bir seyir izliyor
Uluslararası Siyaset Araştırmaları Merkezi (CeSPI) Türkiye Gözlemevi Bilimsel Direktörü Dr. Valeria Giannotta, iki ülke ticaretinin oldukça olumlu bir süreç içerisinde ilerlediğini vurguladı. İkili ticarette dengeli bir yol izlendiğinin altını çizen Giannotta, Baykar-Leonardo ortaklık anlaşmasının stratejik ortaklıkların artması için dönüm noktası olacağını belirtti.
Giannotta, Türkiye ve İtalya’nın diğer küresel aktörlere olan bağımlılıklarını azaltma hedefinde olduğunu ifade ederek, “Her iki ülke, Avrupa ile Akdeniz’in endüstriyel otonomisini güçlendirmek amacıyla çelik ve kimya endüstrileri gibi birçok sektörde tedarik zincirleri geliştirme ihtiyacını paylaşmaktadır” dedi.
Aynı zamanda Türkiye’deki İtalyan şirketlerin, coğrafik ve lojistik konum itibarıyla Türkiye’yi üçüncü ülkelere girişte bir köprü olarak gördüğünü ve burada faaliyet göstermekten memnuniyet duyduğunu aktaran Giannotta, İtalyan yatırımcıların Türkiye’nin AR-GE ve teknolojik yenilik konusundaki avantajlarından da yararlanabileceğini ekledi.
Kaynak: Ekonomim