Eskişehir’de, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında doktorlar iş bırakma kararı aldı. Sağlıkta dönüşüm uygulamalarının sağlık hizmetlerini ticarileştirdiğini, hastaların randevu almakta güçlük çektiğini ve sağlık çalışanlarının koşullarının ciddi şekilde ağırlaştığını belirten Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, konuyla ilgili bir basın açıklamasında bulundu.
Aksaray, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Ülkemizde 20 yıldır sağlıkta dönüşüm adı altında özelleştirilmiş ve parayla alınıp satılan bir sistem uygulanıyor. Başından beri itiraz ettiğimiz bu sistemde bugün gelinen noktada maalesef haklılığımız daha da belirginleşmiştir. Hastalarımız randevu bulmakta büyük zorluklar yaşıyor. Randevu alınabilen hastalarımız ise, sağlık hizmetini gerekli sürelerde alamamaktadır. Muayene süreleri 20 dakikadan, 3-5 dakikaya kadar düşürülmekte. Hastanelerde yatak sorunu yaşanmakta, bazı ilaçlar temin edilememektedir. Hastalar, katkı katılım payı adı altında ödenen yüksek ücretler nedeniyle ilaçlarını alamıyorlar.”
Aksaray, devlet hastanelerinin kapatıldığını ve bunun, insanların şehir hastanelerinin şirketlerine yönlendirilmesi amacıyla yapıldığını vurguladı. Hastalarının ulaşımlarının zor olduğunu ifade eden Aksaray, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bu hastaneler, yüksek kira bedelinin olmasına yönelik dev koridorlarla tasarlandı. Hastaneye güçlükle ulaşan hastalarımız burada da kaliteli hizmet almakta zorlanıyor. Tüm bunlar, sağlıkta yaşanan zorlukların sadece bir kısmını oluşturmaktadır. Bu nedenle halkımız mutsuz, hastalıklarının teşhisinde gecikmeler yaşıyorlar.”
“MEVCUT SİSTEM ŞİDDET DOĞURMAKTADIR”
“Peki, sağlık çalışanları ne durumda? Sağlık çalışanları da oldukça mutsuz. Genç sağlık çalışanları, değer verildikleri ülkelere göç etmekte. Ülkemizde sağlık kurumlarında yönetici liyakatsizliği, mobbing ve baskılar dayanılmaz bir seviyeye ulaştı. Tüm sağlık kurumlarında kaos, saygısızlık ve değer kaybı hâkim. Çalışanlar, güvencesizlik ve ağır iş yüküyle tükenmiş durumda. Mevcut sistem şiddeti körüklemekte.”
“Tüm bu sorunlara karşı çıkıyoruz. Ülkemizin güzel insanları, sağlık çalışanları ve hastaları kötü bir sağlık sistemine maruz kalmak zorunda değildir. İyi hekimlik ve kaliteli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Bunun mümkün olduğuna inanıyoruz. Sağlık sisteminin merkezinde insan, emek, bilim ve liyakat olmalıdır. Şeffaf, katılımcı ve demokratik bir sistem gerektiğine inanıyoruz. Bu sistem, hastalıkların önlenmesine odaklanmalı ve güçlü bir birinci basamak sağlık hizmeti sunmalıdır. Bu sayede halkımız daha az hastalanmış olur.”
Bu bağlamda, Tıp Bayramı olan 14 Mart 2025 Cuma günü, özel ya da kamu sağlık kurumlarında acil sağlık hizmetleri hariç hiçbir sağlık hizmeti verilmeyecektir. Tüm halkımızı dayanışmaya davet ediyoruz. Saat 12.00’de Sağlık Müdürlüğü’nün Köprübaşı’ndaki Ek Hizmet Binası önünde buluşarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüyecek ve orada 12.30’da basın açıklaması gerçekleştireceğiz.”
Kaynak: Halk TV