ABD’nin tarifeleri, dünya ekonomileri için önemli bir belirsizlik kaynağı olmayı sürdürüyor. Bu tarifelerin orta ve uzun vadede makroekonomik göstergeler üzerindeki etkileri, başta Fed olmak üzere küresel ekonomik aktörlerin ve merkez bankalarının öngörülerini zorlaştırmakta.
Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) iki gün süren toplantısının ardından, Fed politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tutma kararını aldı. Bankanın açıklamasında, ekonomik görünümdeki belirsizliklerin arttığı ve daha yüksek işsizlik ile enflasyon risklerinin ortaya çıktığı belirtildi.
Son aylarda işsizlik oranının düşük seviyelerde devam ettiği ve iş gücü piyasasındaki koşulların sağlam olduğu bildirildi. Analistler, ABD ekonomisinde tarifelerin etkilerine dair net sinyallerin henüz görülmediğini, göstergelerin iktisadi istikrarı işaret ettiğini dile getirerek, istihdam piyasasındaki soğuma ve büyüme risklerinin artmasının Fed’in kararlarını zorlaştırabileceğini söyledi.
Yüksek işsizlik ve enflasyon risklerinin Fed’in ana endişeleri arasında yer aldığı ifade edilirken, önümüzdeki dönemde istihdam verilerindeki değişikliklerin enflasyonla ilgili stratejilerde köklü değişikliklere yol açabileceği kaydedildi.
Powell’dan büyüme uyarısı
Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, büyük tarife artışlarının devam etmesi durumunda enflasyon ve işsizliğin yükselebileceği ve ekonomik büyümenin yavaşlayabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Kısa vadeli enflasyon beklentilerinin, piyasa ve anket bazlı ölçümlerde yükseldiğini belirten Powell, tarifelerin bu artışta önemli bir etken olduğunu ifade etti. Uzun vadeli enflasyon beklentilerinin çoğunun hâlâ yüzde 2’lik hedefle uyumlu kalmaya devam ettiğini de aktardı.
Analistler, Powell’ın yüksek enflasyon risklerine karşı dikkatli bir yaklaşım benimsediğine dikkat çekerek, uzun vadeli enflasyon beklentilerinde bir bozulma olursa Fed’in politika açıklamalarının ve alacağı tedbirlerin yakından izleneceğini belirtti.
ABD-Çin müzakereleri İsviçre’de başlıyor
Tarifeler konusunda yeni gelişmeler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Çin ile tarife müzakerelerinin cumartesi günü İsviçre’de başlayacağını duyurdu.
Bessent, müzakerelerin kendisi ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer tarafından yürütüleceğini belirtti. Ayrıca, ABD’nin diğer önemli ticaret partnerleriyle de müzakerelerin sürdüğünü vurguladı.
ABD Başkanı Donald Trump, dün Çin’e uygulanan tarifelere dair yaptığı açıklamalarda, Pekin ile ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedebilmek için bu gümrük vergilerini öne almayı düşünmediğini söyledi. Bununla birlikte Trump, bugün büyük ve prestijli bir ülke ile ticaret anlaşması imzalayacaklarını duyurdu, Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre bu ülkenin İngiltere olabileceği iddia ediliyor.
ABD endekslerinde olumlu seyir
New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 0,43, Nasdaq endeksi yüzde 0,27 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,70 değer kazandı. ABD endeks vadeli kontratları yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı.
Fed’in yüksek işsizlik ve enflasyon risklerine vurgu yapmasının ardından altının ons fiyatı, dün kapanışa göre yüzde 0,8 artışla 3.392 dolardan işlem görmeye devam etti. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,30 seviyesinde olurken, dolar endeksi yüzde 0,2 düşerek 99,7 seviyesine geriledi.
Brent petrolün varil fiyatı, müzakerelere ilişkin yeni gelişmelerle birlikte 61,4 dolara yükseldi.
Avrupa’da BoE’nin faiz kararı bekleniyor
Avrupa borsalarında dünkü işlem günü negatif bir görünüm sergilemişken, bugün gözler İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı ve BoE Başkanı Andrew Bailey’in yapacağı açıklamalara çevrildi. BoE’nin ülkede imalat sanayi aktivitesi ve ekonomik büyüme risklerine karşı önlem almak için 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapması bekleniyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalar, BoE’nin bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 4,50’den yüzde 4,25’e düşüreceğini kesin görüyor.
Analistler, mart ayı tüketici enflasyonunun yüzde 2,6 ile beklentilerin altında gerçekleştiğini hatırlatarak, bu verinin enflasyonist riskleri sınırladığını ve dolayısıyla faiz indirimine yönelik alan açtığını belirtmiş durumda.
ABD tarifelerine yönelik gelişmeler ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair haber akışları da bölgenin dikkat çeken konuları arasında yer alıyor. Dünkü verilere göre, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,58, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,91, İtalya’daki FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,62 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44 değer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne pozitif bir seyirle başladı.
Asya borsalarında pozitif görünüm
Asya borsalarında, ABD ve Çin’in ticaret müzakerelerine başlaması ile artan iyimserlikler neticesinde olumlu bir seyir görülüyor.
Ticaret gerilimleri nedeniyle bölgedeki temkinli yaklaşım, iki ülkenin temsilcilerinin cumartesi günü İsviçre’de buluşacaklarını açıklamalarıyla birlikte yerini yükselişe bıraktı.
Analistler, ABD’nin bölge ülkeleri ile uzlaşıcı bir yaklaşım benimsemesinin olumlu tepkilere yol açtığını ifade ederek, bölge endekslerinin bu konudaki gelişmelere duyarlı olduğunun altını çizdi.
Bu gelişmeler ışığında kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 artışla işlem görüyor.
BIST 100 endeksi satış ağırlıklı seyretti
Yurt içinde dün satış ağırlıklı bir görünüm sergileyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,66 düşüşle 9.074,62 puandan tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat ise akşam seansında önceki kapanışına göre yüzde 0,1 artışla 10.405,00 puandan işlem gördü.
Dolar/TL, yüzde 0,1 artışla 38,6510 seviyesinden kapanırken, bankalararası piyasada açılışta 38,6410’dan işlem görüyor.
Analistler, bugün açıklanacak haftalık para ve banka istatistikleri ile birlikte İngiltere’de BoE’nin faiz kararının yanı sıra ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve toptan eşya stoklarına dikkat çekiyor. Teknik olarak, BIST 100 endeksinde 9.000 ve 8.900 puanın destek, 9.200 ve 9.300 puanın direnç seviyeleri olduğunu belirtiyorlar.
Piyasalarda takip edilecek veriler
10.00 Türkiye, nisan ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranı
14.00 İngiltere, mayıs ayı BoE faiz kararı
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
17.00 ABD, mart ayı toptan eşya stokları
17.30 Türkiye, nisan ayı hazine nakit dengesi
Kaynak: Ekonomim