Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm raporunun bir parçası olarak, 10 gelişmekte olan ülke (GOÜ) için belirlenen orta vadeli büyüme yaklaşımlarının, GSYH ağırlıklı ortalama açısından yüzde 4,0’dan yüzde 3,9’a düştüğünü açıkladı.
Fitch, bu durumu, 2023 yılında yayımlanan önceki raporda Çin için öngörülen potansiyel büyüme oranının yüzde 4,6’dan yüzde 4,3’e indirilmesi ile ilişkilendiriyor. Özellikle Meksika, Endonezya ve Kore’deki potansiyel büyüme tahminlerinin de aşağı yönlü revizyona uğradığını belirten Fitch, buna karşın Rusya, Brezilya, Polonya ve Hindistan’da yapılan yukarı yönlü güncellemelerin denge sağladığını ifade etti.
Fitch, “Ağırlıklandırılmamış bazda, ortalama EM10 potansiyel büyümesi artık yüzde 3,1 düzeyindedir” açıklamasında bulundu.
Türkiye Değişmedi
Fitch’in gelecek beş yıl için yaptığı arz yönlü potansiyel büyüme tahminleri, Endonezya için bir önceki rapordan yüzde 4,9’dan yüzde 4,7’ye, Meksika için yüzde 2,0’dan yüzde 1,8’e ve Kore için yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a düşürülmüştür.
Raporda ayrıca, Rusya, Brezilya, Hindistan ve Polonya için tahminlerin artırıldığı vurgulanıyor. Fitch, Hindistan için büyüme tahmininin yüzde 6,4 (önceki oranı yüzde 6,2’den) ve Brezilya için ise yüzde 2,0 (önceki oranı yüzde 1,7’den) olarak revize edildiğini bildirdi.
Rusya’nın büyüme tahmini de yüzde 0,8’den yüzde 1,2’ye, Polonya’nın tahmini ise yüzde 3,0’dan yüzde 3,2’ye yükseltildi.
Fitch, Güney Afrika ve Türkiye için ise beklentilerini sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 4,1 olarak sabit tuttu.
Kaynak: Ekonomim