BARIŞ SEDEF
Türkiye’de 280’in üzerinde firma, yurtiçinde fuar düzenleme yetki belgesine sahipken, Almanya’da bu rakamın 30 civarında olduğu gözlemleniyor. Birçok sektör temsilcisi, Türkiye’deki bu yüksek sayıdan kaynaklanan haksız rekabetin altını çiziyor. Özellikle bazı ülkelerde fuar metrekare ücretlerinin 300 dolar seviyesine kadar çıkarken, Türkiye’de bu rakamın hemen hemen 55 dolarda kaldığı belirtiliyor. Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı ve Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Almanya’daki fuarcılığın 2. Dünya Savaşı sonrasında hızlı bir gelişim gösterdiğini ifade ederek, “O dönemlerde fuarcılık alanında rekabetin belli bir standartta ilerlemesi adına önemli adımlar atıldı. Yetki belgesine sahip firma sayısının az oluşu ve devletin bu konuda sağladığı destekler, fuarcılık alanında Almanya’nın öne çıkmasına yardımcı oldu. Ülkemizde de benzer bir düzenleme yapılması şart. Fuar yetki belgesine sahip firma sayısının fazla oluşu, metrekare başı fiyatları olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.
Tarım Adıyla 54 Fuar Düzenleniyor
Bazı fuar firmalarının sektörü düşünmeden hareket ettiğini vurgulayan Ersözlü, devlet eliyle fuarcılık yetkisi alan firmaların daha titiz bir şekilde seçilmesi gerektiğini ifade etti. Aksi halde sektörün zarar görmeye devam edeceğine dikkat çekti. Tarım fuarları adıyla gerçekleştirilen etkinliklerin sayısının da oldukça yüksek olduğunu belirten Ersözlü, “Sadece tarım fuarı olarak Türkiye’de 54 organizasyon yapılıyor” bilgisini verdi.
Fuar Yeri Bütçelerinde Stant Maliyeti Yüzde 20’ye Kadar İndi
Ülkedeki hizmet enflasyonunun %72 seviyelerinde olduğunu belirten Ersözlü, “Operasyonel giderlerimiz hizmet enflasyonu içerisinde yer alıyor. Daha önce fuar katılımcılarının bütçelerinde stant yeri maliyeti, toplam bütçesinin %50-60 civarındayken, bu oran pandeminin etkisiyle değişti. Şu anda genel fuar bütçesi içinde fuar yeri kaleminin payı %20’lere kadar düştü. Asıl masraflar, yeme-içme, dekorasyon, hostes ve ağırlama gibi kalemlerde yoğunlaşıyor. Bu kalemlerdeki artışlar, fuar yeri bütçelerine yeterince yansımış değil” dedi. Ersözlü, yurtdışında yapılan bazı fuarlarda Türkiye özelinde yer seçme inisiyatifinin olmadığını vurgularken, yurtdışı ülkelerinin uyguladığı vize probleminin de Türkiye’yi bazı fuarlarda öne çıkardığını söyledi.
Dubai’de Fuar Metrekare Fiyatları 350 Dolar
Türkiye’de fuar yeri kiralama bedelinin metrekare başına 55 Euro civarında olduğunu belirten Ersözlü, “Bu tutar Almanya’da 280 Euro, İran ve Özbekistan’da 300 dolar, Dubai’de ise 350 dolara kadar çıkıyor. Dubai’deki fuarların çoğu tüketim odaklı etkinliklerden oluşuyor. Endüstriyel fuarlar ise oldukça az. Ancak, yine de metrekare fiyatları, bizim fuarlarımızdan çok daha yüksek” diye konuştu. Türkiye’nin döviz kazandırıcı işlemler arasında fuarcılık sektörünü de kapsadığını kaydeden Ersözlü, yalnızca bir katılımcının Türkiye’ye günde 1.200 dolar civarında döviz bıraktığını vurguladı.
Türkiye, Birçok Endüstri Fuarında Öne Çıkmaya Başladı
RX Tüyap Genel Müdürü Berkan Öner, ekonomik olumsuzlukların yaşandığı dönemlerde bazı sektörlerin daha fazla ön plana çıktığını ifade etti. “Bu dönemde neredeyse tüm sektörlerde, hem ihracat hem de iç pazar tarafında durumun iyi gitmediğini gözlemliyoruz. Pek çok firma siparişlerde ve iş akışlarında ciddi durağanlıklar yaşadığını belirtmekte” dedi. Özellikle ambalaj, halı, mobilya, ev tekstili, mermer ve makine gibi fuarlarda Türkiye’nin öne çıkmaya başladığını dile getiren Öner, yabancı katılımcı sayısının da artış gösterdiğine dikkat çekti. Bazı fuarlarda metrekare başına katılım oranlarının %56 seviyelerine ulaştığını vurgulayan Öner, fuar desteklerinin artırılması gerektiğini kaydetti.
Kaynak: Ekonomim