Anayasa Mahkemesi’nin 63. kuruluş yıl dönümü etkinliği Dolmabahçe’de gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan katılım gösterdi. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya tarafından karşılandı.
“Hakim ve savcıların tarafsız kalması önemli”
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, törende önemli bir konuşma yaptı. Özkaya, konuşmasında hakim ve savcıların tarafsız kalması gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti kazanımlarının kalıcılığına vurgu yaptı.
Özkaya’nın konuşmasının bir kısmı şöyle devam etti:
“Sayın Cumhurbaşkanım, daha önceki konuşmalarımda belirttiğim konulara tekrar değinmek istiyorum. Dünyanın her yerinde, her toplumda anayasal kimliği oluşturan ilke ve değerlerin en önemli güvencesi bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır.
Bu bağımsızlık ancak, bu görevi üstlenmiş bağımsız ve tarafsız hakimlerle mümkündür. Adaletin sağlanması konusunda en büyük sorumluluk, yargının baş aktörleri olan hakim ve savcılara aittir.
Bu nedenle, tüm hakim ve savcılar, içsel düşünceleri dahil, dışsal etkilerden uzak durarak, tarafsız bir tutumla, pozitif hukuk düzeninin belirlediği çerçevede özgürce karar vermelidirler.
Aynı zamanda aklı ve bilimi her zaman ön planda tutmalıdırlar. Pozitif hukuka göre yakın akrabaların davalarına bakamayacaklarını biliyorum. Ancak burada genel ilkeleri vurgulamak adına belirtmek isterim ki; ebeveynleri, kardeşleri veya arkadaşları aleyhine de olsa her zaman adaleti sağlamalıdırlar.
“Keyfi arzulara kapılmamalıdır”
Hiçbir hakim ve savcı hakkı kendi kişisel isteklerine göre şekillendirmeye çalışmamalıdır. Herkesi daima hakka çağırmalı ve hakla hükmetmelidirler. Haktan uzak duranların haksızlıktan kurtulamayacağını unutmamaları gerekir. Bu nedenle bir topluluğa olan kin veya hırs, onları adaletsizliğe sevk etmemelidir.
“Adaletin olmadığı yerde kaos doğar”
Adaletin simgesi olmalıdırlar her yerde. Hiçbir durum, hakim ve savcıları hakkı korumaktan alıkoymamalıdır. Çünkü adaletin olmadığı yerlerde kargaşa ortaya çıkar. Düzen bozulur ve herkes kendini haklı görmeye başlar. Bu nedenle kargaşayı önlemek için adalet terazisi daima hak ve haklıyı gözeterek kullanılmalı, adaletle karar verilmelidir.
“Hiçbir koşulda haklı gibi görünenlere prim verilmemeli”
Haksız olduğu halde haklıymış gibi hareket edenler, hukuku kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalışanlar, hakkı olanı değil, kendinden yana olanı adalet sananlara da hiçbir zaman, hiçbir koşulda prim verilmemelidir.
“Hesabın sorulacağı asla unutulmamalıdır”
Daima hakka uyulmalı ve hak ayakta tutulmalıdır. Yapılan her iyilik veya kötülüğün en küçük bir dikdörtgen içinde bile saklı olsa, mutlaka bir gün karşımıza çıkacağı ve bunun hesabının sorulacağı unutulmamalıdır.
Kuran’dan hardal tanesi örneği
Bu anlamda kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de, “Kimseyi en küçük bir haksızlığa uğratmayacak, hardal tanesi ağırlığında bile olsa yapılanları doğru bir şekilde tartacak olan hassas terazilerin kurulacağı” söylenmektedir. Bugün adalet dağıtma çabasında olan bizlerin de bir gün sorguya çekileceği unutulmamalıdır.
“Adaletimizi muhafaza edelim”
Sonuç olarak, bir gün muhakkak mizan kurulacak, tüm defterler kapatılacak ve hesap sorulacaktır. Bu nedenle bugünümüzün kıymetini bilelim ve adaletin uygulanmasıyla ilgili kazanımlarımızı titizlikle korumaya çalışalım.
Kaynak: Ekonomim