2024 yılı ikinci dönem büyükbaş (buzağı/malak) ve küçükbaş (kuzu/oğlak) hayvancılık destekleme başvuruları yarın itibarıyla başlayacak olup, bu süreç 16 Haziran’a kadar devam edecektir.
Buzağı ve malaklar için başvurular, bireysel olarak ya da üyesi olunan tarımsal örgütler aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Bireysel müracaatlar il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerine, tarımsal örgütler üzerinden yapılacak olan başvurular ise ilgili birlik veya kooperatiflere iletilecektir.
Kuzu ve oğlaklar için yapılacak başvurular ise yine üyesi olunan tarımsal örgüt aracılığıyla yapılacaktır. Tarımsal örgüt bulunmayan illerde ise bireysel başvurular il veya ilçe tarım ve orman müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilecektir.
Her iki destekleme programı için birinci dönemde başvuruda bulunan yetiştiriciler, ikinci dönemde de başvuru yapmış sayılacaklardır.
Geç Kalınmadan Başvuru Yapılmalı
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, sektör açısından büyük önem taşıyan yeni modelle getirilen kuzu ve oğlak desteklerinin iki dönem halinde düzenlendiğini hatırlattı.
Çelik, ikinci dönem başvurularının yarın başlayacağını vurgulayarak, “Yetiştiricilerimiz başvurularını gecikmeden yapmalıdır. Yetiştiricilerimizi, bulundukları illerde üyesi oldukları damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerine bir dilekçe ile başvuru yapmaları konusunda dikkatli olmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Çelik, desteklerin küçükbaş hayvancılık sektörüne sağladığı katkının önemine dikkat çekerek, “Küçükbaş hayvancılıkta desteklerin verilmesine başlandığı tarihten bu yana sektörde önemli bir değişim yaşandığı rakamlarla açıkça ortadadır. Destekler, sektörün sürdürülebilirliğinin yanı sıra doğrudan yetiştiricilere ulaşarak gelir seviyelerinin artmasına da büyük katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, yetiştiricilerimizin üretim maliyetlerini karşılayabilmesi ve ekonomik anlamda rahat bir nefes alabilmesi için söz konusu desteklerden faydalanmalarını, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında oynayacakları rol açısından önemsenmektedir.” ifadelerini kullandı.
Birinci Dönem Desteklerinin Nisan Ayında Ödenmesi Talep Ediliyor
Birinci dönemde farklı sebeplerden ötürü başvuru gerçekleştiremeyen yetiştiricilerin, ikinci dönemde başvuru yapma imkanı bulmasının mağduriyetlerin önüne geçeceğini vurgulayan Çelik, birinci dönemde başvuruda bulunmuş ancak eksiklikler nedeniyle destek alamayan yetiştiricilerin de eksiklerini gidermeleri durumunda desteklemelerden yararlanabileceğini belirtti.
Çelik, yetiştiricilerin üretimlerini devam ettirebilmeleri için birinci dönem destekleme ödemelerinin en geç nisan ayı içinde yapılmasını talep ettiklerini ifade ederek, bu ödemenin zamanında gerçekleştirilmesinin yetiştiricilere önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.
Kaynak: Ekonomim