Hükümlülere Üretim Desteği Sağlanacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son altı yılda 400 bin hükümlü ve yükümlünün, Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmalarına önemli katkılar sağladığını kaydetti. Yumaklı, “İşyurtlarında yetiştirilen bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimiyle ilgili, hükümlülerimize teknik eğitim desteği vereceğiz.” açıklamasında bulundu.
İşbirliği Protokolü İmzalandı
Bakan Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğünde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile birlikte “İşyurdu Çalışmalarının Desteklenmesi İşbirliği Protokolü”ne imza attı.
Yeni Bir Vizyonun Kapıları Aralanıyor
Törende konuşan Yumaklı, sadece bir belgeye imza atmanın ötesinde, adalet, merhamet, kalkınma ve sürdürülebilirlik ilkelerini bütünleştiren yenilikçi bir yaklaşım geliştireceklerini ifade etti. Hükümlülere, işyurtlarında meslek edindirerek kendi hayatlarını yeniden şekillendirme fırsatı sunduklarına dikkati çeken Yumaklı, söz konusu işbirliğinin umudu ve yeni başlangıçları simgelediğini vurguladı.
Bakan Yumaklı, 2019’da Adalet Bakanlığı ile imzalanan protokolle bu süreçte katkıda bulunduklarını hatırlattı.
Orman Yangınlarıyla Mücadele
Son günlerde artan orman yangınlarıyla mücadelede olduklarını belirten Yumaklı, Türkiye’nin en değerli doğal kaynaklarının kayıtsızlık ve sorumsuzluk nedeniyle tükendiğini ifade etti. Orman kahramanlarının cesurca görevlerini yerine getirdiğinin altını çizen Bakan, “Yeşil Vatanı korumak uğruna İzmir Ödemiş’teki yangınlarda hayatını kaybeden kardeşlerimizi anıyorum.” dedi.
Yumaklı, her yangından sonra “Yanan yerler ne olacak?” gibi yanıltıcı sorularla karşılaştıklarına dikkat çekti. Orman kahramanlarının sadece korumakla kalmayıp geliştirmek için de büyük çaba sarf ettiğini vurguladı. Yanan alanların ağaçlandırılması gerektiğini belirten Yumaklı, “Her yıl 500 milyon fidan ve tohumu toprakla buluşturuyoruz. Türkiye, Avrupa’da en fazla orman varlığını artıran ülke sıralamasında 1. sırada, dünyada ise 6. sırada.” açıklamasında bulundu.
Gıda Hijyeni Eğitimi Verilecek
Yumaklı, Adalet Bakanlığı ile birlikte ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin ağaçlandırma faaliyetlerine katılımı için hazırlanan işbirliği protokolünün sağladığı olumlu sonuçları paylaştı. Geçen altı yıl içinde 400 bin hükümlü ve yükümlünün, 81 ilde 922 ilçede ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunduğunu belirtti.
Devlet Su İşleri’nin destekleriyle hükümlülerin iş makinesi kullanma yetki belgesi ve su kuyusu açma yöntemleri gibi konularda uygulamalı eğitim aldığını aktaran Yumaklı, işyurtlarında yapılan hayvan yetiştiriciliği için Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından büyük ve küçükbaş hayvan alımlarının gerçekleştirildiğini söyledi. İşyurtları, önemli et ve süt üretim kapasitesine ulaşmış durumda. Protokolle birlikte hükümlülere, işyurtlarında yetiştirilen bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretiminde teknik eğitim desteği verilecektir. Aynı zamanda, gıda hijyeni eğitimi de verilecek ve çeşitli ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirilecektir. Sondaj makinesi operatörlüğü gibi yeni meslekler kazandırmak için eğitim süreçleri planlanacaktır.
Kaynak: Ekonomim