Halktv.com.tr – ÖZEL HABER
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen bazı soruşturmalarda, belediyenin taşınmaz tahliyelerine ilişkin resmi belgelerde önemli çelişkilere rastlandı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nin 2014 tarihli kararında, belediyenin doğrudan tahliye ve yıkım yapamayacağı açık bir şekilde belirtildi. Ancak 2023 yılında düzenlenen bir tevdi raporunda, belediyenin tahliye işlemi yapmadığına dair ifadeler yer aldı. İki belge arasındaki bu farklı değerlendirme dikkat çekti.
MAHKEME KARARI: TAHLİYE YETKİSİ BELEDİYE DEĞİL, MÜLKİ AMİRLİKTEYDİ
İstanbul 9. İdare Mahkemesi, 2013/2251 Esas ve 2014/945 Karar sayılı davada, davacı Eşe Eser tarafından işletilen işyerinin tahliye edilmesine dair belediye işlemini iptal etti. Davacı, İstanbul ili Büyükçekmece ilçesi Fatih Mahallesi Kordonboyu Caddesi’nde konumlanan işyerini “Gözde Gözleme” ismiyle işletmekteydi. Belediyenin 16 Eylül 2013 tarihli bildirimi, işyerinin 3 gün içinde tahliye edilmemesi durumunda yıkım yapılacağını belirtiyordu.
Mahkeme, 28 Mayıs 2014 tarihli kararında, tahliye işleminin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Gerekçede, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75. maddesi uyarınca yalnızca mülki idare amirliğinin tahliye işlemi yapabileceği vurgulandı. Mahkeme, belediyenin doğrudan işlem yapmasının yetkisiz olduğunu ifade etti.
Kararda, şu ifadelere yer verildi:
“2886 sayılı Kanun’un 75. maddesi kapsamında bulunan taşınmazın, belirtilen madde ve 5393 sayılı Kanun’un 15. maddesi uyarınca idarenin talebi üzerine mülki idare amirliğince tahliye ettirilmesi gerekirken, doğrudan belediye ekiplerince tahliye ettirilerek yıkılmasına yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşıldı.”
Mahkeme heyetinde Mahkeme Başkanı Mustafa Ceran ile üyeler Harun Mor ve Kerem Özyardımcı yer aldı. Karar, oybirliğiyle verildi.
TEVDİ RAPORU: BELEDİYE TAHLİYE ETMEDİĞİ İÇİN İŞLEM YAPILMADI
İBB’ye yönelik 2023 tarihli başka bir soruşturma dosyasında hazırlanan tevdi raporunda, belediyenin reklam alanlarıyla ilgili tahliye işlemleri gerçekleştirmediği ifade edildi. Raporda, Mecidiyeköy Mahallesi Büyükdere Caddesi üzerindeki metrobüs köprüsü ayaklarındaki reklam alanlarının “3K Organizasyon” adlı şirkete ecrimisil alınarak kullandırıldığı belirtildi.
Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Reklam Yönetimi Şube Müdürlüğü’nün 08 Haziran 2021 tarihli ve 664076 sayılı yazısıyla Zabıta Daire Başkanlığı’na bilgi verildiği ifade edildi. Fakat zabıta tarafından herhangi bir tahliye işlemi yapılmadığı ve bu nedenle sürecin aksadığı kaydedildi. Alan, 10 Mayıs 2023 tarihli Belediye Encümeni kararıyla Kültür A.Ş.’ye kiralandı.
Raporda aşağıdaki ifadeler yer aldı:
“Mecidiyeköy Mahallesi Büyükdere Caddesi Metrobüs köprü ayaklarındaki reklam alanlarının ‘3K Organizasyon’ şirketince ecrimisil alınarak kullandırıldığı, Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Reklam Yönetimi Şube Müdürlüğü’nün 08.06.2021 tarihli ve 664076 sayılı yazısı ile Zabıta Daire Başkanlığı’na bilgi verilmesine rağmen bir işlem yapılmadığı…”
İKİ RESMİ BELGE AYNI KONUDA FARKLI HUKUKİ DEĞERLENDİRME YAPTI
Mahkeme kararı ve tevdi raporu, İBB’nin benzer durumdaki taşınmazlar üzerindeki işlem yetkisiyle ilgili farklı görüşler ortaya koymaktadır. Mahkeme, tahliye işleminin yalnızca mülki idare amirliği tarafından gerçekleştirilebileceğini belirterek, belediyenin yetkisizliğine vurgu yapmıştır. Tevdi raporu ise, belediyeyi tahliye işlemi gerçekleştirmediği gerekçesiyle sorumlu tutmaktadır.
Hem karar hem de rapor, ecrimisil alınarak kullanılan taşınmazlar ile ilgili tahliye işlemlerinin hukuki durumu hakkında farklı tutumlar sergilemekte. 2886 sayılı Kanun’un 75. maddesi çerçevesinde, kamu taşınmazlarının tahliyesine dair izlenmesi gereken usul ve yetki sınırları açık bir şekilde belirlenmektedir.
Kaynak: Halk TV