MERVE YİĞİTCAN/İSTANBUL
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), 2024 yılı ihracat şampiyonlarını açıkladı. 2 binin üzerinde üyesi ile önemli bir koordinatör ihracatçı birliği olan ÇCSİB, 7’nci İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ni gerçekleştirdi. Törene Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Etkinlikte sanayicilerin karşılaştığı finansman sorunları da gündemin önemli maddeleri arasında yer aldı.
Gelecek için umuda dair mesajlar
TİM Başkanı Gültepe, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin dünya politikasında önemli bir yere geldiğini belirtti. Ekonomik açıdan daha iyi bir seviyeye ulaşmanın gerekliliğine vurgu yapan Gültepe, ihracat artışının sürdürülebilir olması için yıllık yüzde 10 hızında bir büyümeye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Rekabet koşullarının zorlaştığına dikkat çeken Gültepe, Türkiye’nin pahalı bir ülke haline geldiğini ve bu durumun düzelebilmesi için öncelikle enflasyon ve faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini dile getirdi. Ekonominin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için sanayicilerin yüksek faiz oranlarıyla sorun yaşadığını belirten Gültepe, üretimin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
■ Firmaların ayakta kalma çabası
ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz, birlik üyesi firmaların ihracat rakamlarının 2022 yılında 5,6 milyar dolara, 2023’te ise 4,9 milyar dolara düştüğünü hatırlatarak, bu kaybın küresel dinamikler ve iç ekonomik ortamdan kaynaklandığını belirtti. 2025’in ihracat açısından daha olumlu bir yıl olacağına inandıklarını ifade eden Çenesiz, mevcut kur politikalarının ihracatçıları zor durumda bıraktığını kaydetti. Firmaların bu süreçte kaynaklarını büyüme yerine hayatta kalmak için kullanmak zorunda kaldığını söyleyen Çenesiz, ihracat kredilerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu alanda sağlanacak rahatlamanın firmalara daha fazla hareket imkânı sunacağını ve ekonomik güvenin artacağına inandığını belirtti.
Kaynak: Ekonomim