Tarım sektöründe iklim değişikliği nedeniyle alarm verildi. Küresel iklim değişikliği, tarımsal faaliyetleri ciddi şekilde etkilemeye başladı. Son olarak yaşanan zirai don olayı, çiftçilerin ürünlerinde büyük zarara yol açtı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliklerinin Türkiye’deki tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.
Fındıkta büyük kayıplar
Bayraktar, Karadeniz Bölgesi’nin temel geçim kaynağı olan fındığın zirai dondan ciddi şekilde etkilendiğini belirtti. “Karadeniz’de fındık bahçelerinde, özellikle yüksek rakımlı bölgelerde yüzde 70’le yüzde 100 arasında zarar söz konusu” ifadelerini kullandı.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar ve ekibi, Altınordu ilçesi Gökömer Mahallesi’nde nisan ayında meydana gelen zirai don sonrası zarar gören fındık bahçelerinde detaylı incelemelerde bulundu. Bayraktar, ziraat odası başkanlarından güncel durum hakkında bilgi aldı.
Üretici kayıpları alarm veriyor
Son yıllarda iklim değişikliklerinin Türkiye’nin tarımsal üretimini olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, “Yaklaşık 20 ilde doğal afetten zarar gören bahçelerde incelemelerde bulunduk. 11 Nisanda yağan kar ve sonrasındaki don olayları, bahçelere büyük zarar verdi. Karadeniz Bölgesi’nde fındık bahçelerinde zarar oranı yüzde 70 ile yüzde 100 arasında değişiyor” diye konuştu.
Fındıkta ağır zarar söz konusu
Bayraktar, yıllık 2 milyar 350 milyon dolar ihracat geliri sağlayan fındıkta meydana gelen kayıplara dikkat çekerek, “Fındık, ekolojik üstünlüğümüz olan bir ürün. 2024 rakamlarına göre yaklaşık 2 milyar 350 milyon dolarlık ihracat geliri bekliyorduk. Ancak sahada yaptığımız gözlemler, üretim rakamlarının ülkede ciddi bir şekilde düşeceğini gösteriyor. Üzüntüyle belirtmeliyim ki bu durum, ihracat gelirlerimizi de olumsuz etkileyecek” dedi.
Üreticiler destek bekliyor
Bayraktar, zirai don olayının hem bölge hem de ülke ekonomisine ciddi zarar vereceğini ifade etti. Üreticilerin zarar gören bahçelerine destek alabilmesi gerektiğini savundu. “Üreticilerin devletten bazı beklentileri var. Tarım ve Orman Bakanlığı, maliyetler üzerinden üreticilere yardım sağlamayı planlıyor. Ancak bu yıl fındık hasadından para kazanılması imkânsız görünüyor. Bu nedenle çiftçiler, borçlarını ödeyemeyecek duruma geliyor” şeklinde konuştu.
TARSİM’e önemli görevler düşüyor
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TARSİM’in hasar tespit sürecinin önemine dikkati çekerek, “Türkiye’deki alanların sadece beşte biri, üreticilerin ise üçte biri TARSİM kapsamında. Bu yeterli değil. TARSİM’in hasar tespitlerinde daha hakkaniyetli davranması gerekiyor. Çiftçilerimiz, TARSİM ile ilgili bazı şikayetlerde bulunuyor. Bu da TARSİM’e olan katılımı olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, Türkiye genelinde 65 ilde zirai don hadiseleri yaşandığını, 6-7 ilde ise ciddi dolu hasarları olduğunu belirterek, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.
Kaynak: Ekonomim