İlayda Şamilgil Kimdir?
28 yaşındaki İlayda Şamilgil, günümüzde altı yaşındaki bir teknoloji girişimi olan Organic Robotics’in CEO’su olarak dikkat çekiyor. Özellikle genç yaşta girişimci olarak yurt dışında kazandığı deneyimler ve karşılaştığı zorluklarla ön plana çıkıyor.
Şamilgil, Boston merkezli Organic Robotics’ı 2019 yılında ‘hisseden robotlar’ geliştirmek amacıyla kurdu. Bugün, bu şirket giyilebilir sensörler geliştiren Llume markasıyla faaliyetlerine devam ediyor. Şirket, özellikle teknoloji alanındaki erkek egemen yapının zorluklarıyla mücadele etmek zorunda kaldı.
İlayda, “20’li yaşlarımın başında, ailemden ve arkadaşlarımdan uzak bir ülkede olmam zordu. Çevremde bunu yapmış biri yoktu, ama geriye dönüp baktığımda istediğim her şeyi başardığımı görüyorum,” diyor.
‘Girişimcilik Güzel Bir Hayal Gibiydi’
İlayda, lisedeyken kazandığı uluslararası ödüllerle Türkiye’de tanınmaya başladı. Cornell Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği eğitimi alan Şamilgil, inovasyona odaklandığı için girişimcilik alanında yan dal yapmayı tercih etti. İlk yıllarda girişimciliğin bir hayal gibi olduğunu belirten İlayda, büyük bir risk aldığını ekliyor.
Başlarda fikirlerine inanan birkaç kurum arasında Ulusal Amerikan Futbolu Ligi (NFL) ve ABD Ordusu bulunuyordu. Şirket, bugüne kadar toplamda 8 milyon dolardan fazla yatırım aldı.
‘İnişlerden Etkilenmemek Zor Oluyordu’
Şamilgil, şirketin büyümesiyle birlikte sorumlulukların arttığını ve zaman zaman mühendislik görevlerinden daha sıkıcı işler yapmak zorunda kaldığını belirtiyor. Şirket bünyesinde 10-15 çalışan ile birlikte insan kaynakları ve finans gibi konularla ilgilenmek zorunda kaldığını ifade ediyor.
İniş ve çıkışların kendisi için zorluklar yarattığını, ancak artık bu tür durumlarla başa çıkmayı öğrendiğini belirtiyor.
‘Hisseden Robotlar’ Hedefinden Giyilebilir Teknolojilere
Bugün biyonik alanında çalışmalar yapan Llume markası, giyilebilir sensör teknolojileri geliştiriyor. Şamilgil, robotların dokunma hissinin geliştirilmesi için uzun vadeli bir Ar-Ge sürecine ihtiyaç duyulduğunu düşünerek, giyilebilir teknolojiler üzerine yoğunlaştıklarını aktarıyor.
Geliştirdikleri sensörler, yumuşak ve esnek özelliklere sahip. Bu sensörler, sporcuların performansını artırmak amacıyla giyilebilir cihazlarla birleştiriliyor. Özellikle spor alanında uygulanabilirliği artan bu teknoloji, askeri alanda da denemeler yapılarak sağlık etkilerinin incelenmesi amacıyla kullanılacak.
İlayda Şamilgil, genç yaşında elde ettiği başarılarla ilham verici bir figür olmaya devam ediyor. Geliştirdiği projelerle teknoloji dünyasında adından söz ettiriyor.
Kaynak: BBC Türkçe