Halktv.com.tr – Özel Haber
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. gününde Saraçhane’de bir miting düzenledi. Etkinlikte polis müdahalesi sonucu 42 kişi gözaltına alınırken, 8 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
13 KİŞİ TUTUKLANDI!
34 kişi Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildi ve bunlardan 13’ü “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçeleriyle tutuklandı. 21 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
SARAÇHANE’DEKİ ÖĞRENCİLER O GÜNÜ ANLATTI!
Mitinge katılan öğrenciler, yaşadıklarını halktv.com.tr’ye aktardı. Kocaeli Üniversitesi öğrencisi D.L., “Mitingin ardından polis, Saraçhane Parkı’ndan şehir yönüne doğru ilerlemeye başladı. Orada Özgür Çelik’in polisle müzakere ettiği alana geldik. Bir kısım öğrenci İBB binasının arkasına geçerken, yakın mesafeden biber gazı sıktılar. Ağzıma ve gözlerime gaz geldi. Alerjim olmasına rağmen büyük bir acı çekerek arkamı döndüm. Ancak buna rağmen arkamdan da biber gazı sıktılar. Bir polis memuru beni ters kelepçe ile yere çökertti.” şeklinde konuştu.
D.L., olayları detaylandırarak, “Sonrasında beni ayağa kaldırıp tekmeleyerek götürdüler. Trabzon milletvekili Sibel Suiçmez oradaydı. Üzerime gelince nefes alamadığımı söyledim, onun telkini ile yüzümü suyla yıkadılar.” ifadelerini kullandı. Daha sonra gözaltı yolculuğuna dair, “Saat 11’de gözaltına alındım, sabah 05:00’te Vatan Emniyet’e giriş yapabildik. Bu süre boyunca hiçbir yiyecek ya da içecek temin edilmedi.” dedi.
D.L., devamında hastanede yaşadığı şunları paylaştı:
DOKTOR MÜDAHALE ETMEDİ
“Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne götürüldüğümde, kelepçem o kadar sıkılmıştı ki ellerim yara bere içinde kaldı. Polis memurları bile bu duruma şaşırdı ve kelepçemi açmaya çalıştı. Doktora gittiğimde, ‘neyin var?’ diye sorduğunda yaşadıklarımı anlattım. Ancak o da ‘Çıkabilirsiniz.’ dedi. Müdahale etmedi.”
24 SAAT GEÇMİŞ BU GÖZLERİNİN HALİ NE?
D.L. hastanede geçirdiği süreyi şöyle anlattı: “24 saat sonra bir doktor beni acile yolladı ve gözlerimin durumunu görünce hayret etti. O süre zarfında hiçbir sağlık hakkımı kullanmamıştım. Kapıları yumruklayarak yardım istedim.”
PSİKOLOJİK OLARAK İNANILMAZ KÖTÜ BİR SÜREÇTİ
D.L., Vatan Emniyet’teki istihbarata ilişkin, “Polisler, biber gazı sebebiyle halimi sorguladı. O dönemde yaşadığım psikolojik durum çok kötüydü.” dedi.
KANUNSUZ SLOGAN ATMAYIN DİYE UYARDILAR
Hacettepe Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi D.Ö., öğrenci komitelerinin Beyazıt Meydanı’nda toplanma kararı aldığını söyledi. D.Ö., “Metro istasyonundan Beyazıt’a yürüyüş yapıldı, burada herhangi bir polis müdahalesi yaşanmadı.” ifadelerini kullandı.
D.Ö., polis kontrol noktasındaki sorunları şu şekilde ifade etti: “Girişte bazı pankartların uygun olmadığını söylediler. CHP’li milletvekilleri polisle müzakere etti fakat sorun çözülemedi.”
POLİS MÜDAHALESİ MİTİNG BİTİMİNDEN SONRA BAŞLADI
D.Ö. sözlerine devam ederken, “Miting sonrası polis müdahalesi 15 dakika sonra başladı. Park içerisinde gözaltı olmadı, fakat çıkış noktasında yoğun gaz ve şiddetle karşılaştık.” dedi. O gün toplamda 41 kişinin gözaltına alındığını belirtti.
AVUKATLARLA GÖRÜŞME İMKANI TANINMADI
D.Ö., “Vatan’da sabah 7’ye kadar bekledik, avukatlarımızın içeri girmesine izin verilmedi. Avukatlarla gerek tartışmalar yaşandı.” sözlerini aktardı.
BİZ İLK YARDIM İÇİN GİTMİŞTİK
H.B. isimli öğrenci, çantasında ilk yardım malzemeleriyle birlikte geldiğini belirterek, “Mitingin sonrasında gençlere yardım etmek için bekledik, müdahale olacağını bildiğimiz için burada bulunduk.” dedi.
H.B. devamında, “İlk yardım için orada bulunduk fakat polis müdahaleleri başlamasıyla birlikte geri çekilmek zorunda kaldık.” diye ekledi.
SADECE İFADELER BAŞLAYINCA GİREBİLİRSİNİZ
H.B., “Avukatlar, sabah erken saatlerde gireceğini düşünürken, saat 10-11 gibi içeriye girebildiler.” ifadelerini kullandı.
BİZ AYNI ÜLKENİN ÇOCUKLARI DEĞİL MİYİZ?
H.B., “Bize böyle davranmalarını gördüğümde, aynı ülkenin çocukları olduğumuzu düşündüm. İnsan gibi muamele beklerken, biber gazı ve şiddetle karşılaşmak oldukça sinir bozucuydu.” şeklinde belirtti.
HAYATIMDA HİÇ KARAKOLA GİTMEMİŞ OLAN BEN SAVCILARIN ADINI EZBERE BİLİR OLDUM
M.G. isimli öğrenci ise süreci değerlendirirken, “Gösterilerine katılan genç arkadaşlar gözaltına alınarak tutuklandılar. Olaylara karışmayanlar bile mağdur oldu.” dedi.
“Ben hayatımda adliyeye gitmemiştim, ama artık hakim ve savcıların isimlerini ezbere bilmek zorundayım. Bu, utanç verici bir durum.”
AV. ESMA VARIŞ: PROTESTOYA KATILMAK TUTUKLAMA NEDENİ OLAMAZ
Gözaltına alınan ve tutuklanan öğrencilerin avukatlarından Esma Varış, bu süreçte yaşananlarla ilgili değerlendirmesinde, “Barışçıl toplanma ve gösteri yapma hakkı Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmıştır. Ancak gençlerin bu haklarını kullanmaları sonucunda gözaltına alınmaları hukukun gerekliliklerine ters düşmektedir.” şeklinde konuştu.
Varış, devamında “Verilen tutuklama kararları, iki tarafa adil bir yargı süreci sağlanmadığını açığa çıkarmaktadır.” dedi.
“Gözaltına alınan gençlere yapılan muamele, insan haklarına aykırıdır ve suç teşkil etmektedir.”
Kaynak: Halk TV