Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın düzenlediği Bahar Toplantıları çerçevesinde Avrupa bölgesi ekonomilerine dair önemli bilgiler paylaşıldı.
AA muhabirinin Türkiye’nin ekonomik büyüme tahminleriyle ilgili sorduğu soruya yanıt veren IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, “Türkiye’nin büyüme performansındaki artış, kısmen 2024’ün ikinci yarısındaki güçlü ivmenin devam etmesiyle ilişkilidir ve bu durum büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesine neden oldu. Küçük bir artış ama tarifelerin ve belirsizliklerin genel görünüm üzerindeki olumsuz etkilerini telafi etmesi açısından önemli.” dedi.
Kammer, Türk hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerleme kaydettiğini ve ekonomi ekibinin dezenflasyon programını uyguladığını ifade etti.
Dezenflasyon Sürecinde Mali Disiplin Önemli
Kammer, dezenflasyon sürecinin hızlanmasını desteklemek amacıyla daha sıkı bir makroekonomik politika bileşenine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu bağlamda, sıkı maliye politikasının ana dayanak olduğunu vurguladı.
Kammer, “Enflasyonu düşürmeye yönelik çabalar ne kadar uzarsa, ekonomi o kadar uzun süre kırılgan kalır ve öngörülemeyen şoklara açık olur. Bu nedenle dezenflasyon programinin hızlandırılması kaçınılmaz ve bu süreç için sıkı maliye politikası gereklidir.” ifadesinde bulundu.
Türkiye’nin Büyüme Tahminleri Revize Edildi
IMF, 22 Nisan’da yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye için bu yıla ilişkin büyüme tahminini küçük bir artışla yukarı yönlü revize ederken, gelecek yıla ilişkin tahminini sabit bıraktı.
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 2,7 ile en düşük seviyeye gerileyeceği ve para politikasındaki son değişiklikler doğrultusunda 2026’da yüzde 3,2’ye hızlanacağı öngörüldü.
Önceki tahminlerinde IMF, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesini bekliyordu.
Kaynak: Ekonomim