Türkiye İş Bankası, mart ayı itibarıyla nakdi kredi hacminde yıl sonuna göre yüzde 9,7’lik bir artışla 1,8 trilyon lira, gayrinakdi kredi hacminde ise yüzde 12,5 artışla 655,3 milyar lira seviyesine ulaştığını duyurdu. Bu gelişmelerle birlikte banka, ekonomiye toplamda 2,5 trilyon lira kaynak sağlamış oldu.
Dağıtım ağı, dijital temas noktaları ve geniş ürün yelpazesi ile müşteri sayısını 25 milyona çıkaran Türkiye İş Bankası, mevduat hacmini de aynı döneme göre yüzde 14,8 artırarak 2,4 trilyon liraya çıkardı.
Banka, mart itibarıyla aktif büyüklüğünü yüzde 10,6’lik bir artışla 3,7 trilyon liraya yükseltti.
Yurt dışı finansmanman imkanlarından aktif bir şekilde yararlanan banka, yılın ilk çeyreğinde toplamda 2 milyar dolarlık kaynak yaratmış ve bu sayede ekonominin önemli sektörlerini desteklemeye devam etmiştir.
Nisan ayında, Türkiye İş Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı’nın özel sektör temsilcisi “Proparco” arasında 5 yıl vadeli 100 milyon avro tutarında yeni bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşma, iklim finansmanı projelerine destek vermenin yanı sıra mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansman ihtiyaçlarını karşılamayı da hedefliyor.
2017’de başlatılan “Workup Girişimcilik Programı”na ek olarak bu yıl “Yapay Zeka Fabrikası”nı hayata geçiren banka, yapay zeka odaklı projelere prioriteler vermekte ve bu çerçevede bugüne kadar 203 girişimi mezun etmiştir.
Yılın ilk üç ayında 12,4 milyar lira net kar elde eden bankanın özkaynak büyüklüğü 326,4 milyar lira olurken, sermaye yeterliliği oranı ise yüzde 17,0 olarak gerçekleşti.
“Dijital müşteri sayısı, 16,4 milyona ulaştı”
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, yaptığı açıklamada, ülke ekonomisine katkı sağlama çabalarının devam ettiğini ifade etti.
KOBİ’lere ve ihracatçılara özel bir önem verdiklerini belirten Aran, “Mart sonu itibarıyla nakdi KOBİ kredilerindeki pazar payımız, 2023 yıl sonuna göre 2,2 puan artışla yüzde 21,9, gayrinakdi KOBİ kredilerindeki payımız ise 4,1 puan artışla yüzde 22,7’ye ulaştı. İhracat kredilerinde de özel bankalar arasındaki liderliğimizi sürdürerek pazar payımızı 4,6 puan artışla yüzde 29,6’ya çıkardık.” dedi.
Bankanın mobil uygulaması İşCep’in son iki yıldır Global Finance tarafından dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması seçildiğini belirten Aran, dijital müşteri sayısının 16,4 milyona ulaştığını, vadeli tasarruf mevduatı hacminin yüzde 89,6’sının ve ihtiyaç kredisi kullandırımlarının ise yüzde 91’inin dijital kanallar üzerinden gerçekleştirildiğinin altını çizdi.
Tarım, teknoloji ve finans ekseninde sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamak amacıyla Tarım İhtisas Şubeleri’ni yaygınlaştırmaya devam eden Aran, 1954 yılından bu yana hizmet veren Adana Kozan Şubesi’nin yeni tasarımıyla Tarım İhtisas Şubesi olarak çiftçilerle buluşturulduğunu kaydetti.
Ayrıca, Aran, ihtisas şube modelini geçen yıl turizm sektörünü de kapsayacak şekilde genişleterek, Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB) özel ilk OSB İhtisas Şubesi’nin Ankara’daki İvedik OSB içerisinde hizmete açıldığını da ifade etti. Bu adımın sanayi sektörüne verdiği destekleri ve OSB’lerdeki işletmelerin finansal ihtiyaçlarını karşılama konusundaki kararlılığını gösterdiğini vurguladı.
2021’de hayata geçirilen “Girişimcilik Şube Modeli”nin teknoloji girişimlerine yönelik sunduğu ihtiyaç odaklı ürün ve hizmetlerle birlikte 3 bin 700’ün üzerinde müşteriye hizmet verildiğini belirten Aran, “Bankamız, özel sermaye yatırımlarının yanı sıra inovatif çözümler sunan teknoloji girişimlerine destek vererek girişimcilik ekosistemindeki varlığını güçlendirmeye devam etmektedir. Bu çerçevede yapılan 122 adet yatırımın toplam tutarı 400 milyon dolara ulaşmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Ekonomim