28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma Günü
28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü vesilesiyle, Birleşik Metal-İş sendikasının temsil ettiği metal işçileri, ilgili fabrikalarda düzenledikleri etkinliklerde iş cinayetlerinde yaşamını yitirenleri andı. Okunan bildiriler ve atılan sloganlarla, sağlıklı ve güvenli çalışma taleplerini dile getirdi. Çocuk işçiliğindeki artışa dikkat çeken işçiler, MESEM uygulamasının sona ermesini talep ederek, çocuk işçiliğiyle mücadeleye yönelik sosyal politikaların hayata geçirilmesini istedi.
Bildirideki İfadeler
Metal işçilerinin yayımladığı bildiride şu ifadeler yer aldı:
SAĞLIKLI, GÜVENLİ İŞYERLERİ İSTİYORUZ!
Bugün 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü… Ülkemizde her gün en az 5 işçi, çalışma hayatı içinde hayatını kaybediyor. İş kazaları artış göstermeye devam ediyor. Meslek hastalıkları ise hala tespit edilmekten uzak. Cezasızlık, denetimsizlik ve sermayenin kâr hırsının yanı sıra, siyasi iktidarın neoliberal politikaları işçilerin sağlığına ve hayatına mal oluyor.
Artan çocuk işçi sayıları da bu tabloya dâhil. Çocuk işçiliği ve bu alanda yaşanan iş cinayetleri, tarihin en yüksek oranlarına ulaştı. İSİG Meclisi verilerine göre, son 12 yılda en az 742 çocuk, 2024 yılı içinde en az 71 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.
Bu yıl başından itibaren iş cinayetlerinde ölen çocuk sayısının 20’ye ulaştığı bildirilirken, yalnızca bu ay 14-17 yaşları arasında 6 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirmesi dikkat çekti. Bu çocuklar arasında Abdurrahman Özkul, Yusuf Mısri, Mehmet Özarslan, Necip Fazıl Çırak ve 17 yaşındaki Yakup Taşer yer alıyor. Tarım işinde çalışan 7 yaşındaki Cumali Timi de, yoksulluk nedeniyle yaşamını yitirdi.
Türkiye’de çocuk işçilik oranı giderek artıyor. Şu an 2 milyonu aşkın çocuğun eğitim hakkı, sağlığı ve can güvenliği tehdit altında bulunuyor. TÜİK verilerine göre, 15-17 yaş arası her dört çocuktan biri çalışma hayatında yer alıyor. Yoksulluk ve eğitim sistemine duyulan güvensizlik, çocukları iş gücüne dahil ediyor.
Hükümetin uygulaması olan Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) aracılığıyla 14-15 yaşındaki çocuklar tehlikeli işlerde denetimsiz bir ortamda çalıştırılmaktadır. Çocuklar asgari ücretin yalnızca yüzde 30’u kadar bir ücretle, pratik eğitimsiz şekilde haftada en az dört gün fabrikalarda görev almaktadır. MESEM kapsamında 500 bini aşkın çocuk işçi bulunmaktadır.
Sermayenin çıkarları doğrultusunda, tehlikeli iş alanlarında çalıştırılan bu çocuklar ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Kimyasallara, yüksek sıcaklığa, ağır kaldırma gereksinimlerine ve gürültüye maruz kalan çocuklar, iş kazalarında yaralanmakta ve bazıları yaşamını yitirmektedir.
Geçen yıl henüz 14 yaşındayken hayatını kaybeden Arda Tonbul bunun bir örneğidir. Arda, Özkanlar Metal fabrikasında başının makineye sıkışması sonucu ağır yaralanmış ve 15 Ocak 2024’te yaşamını yitirmiştir. Bu tür olaylar, çocukların sömürülmesine dayalı bir sistemde, çocukluklarını yaşayamayacakları bir gerçekliği ortaya koymaktadır.
Taleplerimiz
Metal işçileri olarak, bu 28 Nisan İş Cinayetlerini Anma ve Yas Günü’nde, özellikle çocuk işçiler başta olmak üzere, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren tüm sınıf kardeşlerimizi saygıyla anıyor ve bu cinayetlerin sorumlularının hesap vermesini talep ediyoruz. İşyerlerinde her gün en az 5 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan katliamın sona ermesi için taleplerimiz şunlardır:
- Tehlikeli iş kollarında çocukların iş gücü piyasasına girişini teşvik eden MESEM’lerin kapatılması gerekmektedir.
- Çocukların, nitelikli mesleki eğitim alabilmeleri için, okullarında yaşlarına uygun koşullarda sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı sağlanmalıdır.
- Çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla yoksullukla etkili mücadele edilmeli ve sosyal devlete dönülmelidir.
- İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri, yalnızca kağıt üzerinde değil, pratikte uygulanabilir şekilde hayata geçirilmelidir.
- Denetimlerin artırılması ve caydırıcı cezaların verilmesi sağlanmalıdır.
- Meslek hastalıklarının tespiti süreci sadeleştirilmeli ve koruyucu hekimlik uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır.
- İş kazasına maruz kalan ve meslek hastalığı tanısı almış işçiler için mesleki rehabilitasyon ve uygun işe yerleştirilme imkânları sağlanmalıdır.
- İş güvenliği risklerini ortadan kaldırmak için kamu kurumları arasında eşgüdümlü bir çalışma yapılmalıdır.
Kaynak: Halk TV