Kaynak, Reuters
Fotoğraf altı yazısı, Şam yönetimine bağlı güvenlik güçleri Dürzilerin çoğunlukta olduğu bölgelere sevk edildi.
İsrail, Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan başkanlık sarayı yakınlarındaki bir hedefe hava saldırısı gerçekleştirdiğini bildirdi.
Bu olay, Suriye’de Dürziler ile silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmaların ardından yapılan ikinci saldırı olma niteliği taşıyor.
Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı İsrael Katz, saldırıyla ilgili aldıkları ortak bir açıklamada, “Bu, Suriye rejimine net bir mesajdır. Şam’ın güneyine güç konuşlandırılmasına ya da Dürzi topluluğa yönelik herhangi bir tehdide izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.
İsrail ordusunun Türkçe sosyal medya hesabında, “Savaş uçakları bu gece Şam’da Ahmed Hüseyin eş-Şera’nın sarayının yakınındaki bölgede saldırı düzenledi” şeklinde bir paylaşım yapıldı. Ancak saldırıya ilişkin detaylar verilmedi.
Suriye yönetiminden henüz saldırılara dair resmi bir açıklama yapılmadı. Öte yandan, Suriye hükümeti, Ceramana ve Sahnaya bölgelerinin yanı sıra Dürzilerin yoğun olduğu alanlara yüzlerce asker ve ağır teçhizat gönderildiğini bildirmişti.
30 Nisan’da, Suriye yönetimi, İsrail’i anmadan yaptığı açıklamada, her türlü saldırıyı “kategorik olarak reddettiği” mesajını vermişti.
Netanyahu, Şubat ayında yaptığı bir açıklamada, Şam’a bağlı güçlerden Dürzilere yönelik hiçbir tehdidi hoşgörmeyeceklerini vurgulamıştı. Ayrıca, Suriye’nin güneyinde Dürzilerin yoğunca yaşadığı Süveyda dahil olmak üzere üç ilin askerden arındırılması talebinde bulunmuştu.
İsrail, 1967 yılından bu yana Suriye’nin Golan Tepeleri’ni işgal altında tutuyor. Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından, İsrail güçleri BM kontrolündeki bir tampon bölgeye girmiş ve Hermon Dağı’nı ele geçirmişti.
Savaş uçakları, Aralık ayından itibaren Suriye’nin çeşitli bölgelerinde bulunan askeri üslere bir dizi hava saldırısı gerçekleştirmiş durumda.
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şera, Aralık 2024’te iktidarı devraldıktan sonra ülkedeki azınlıkları koruma vaadinde bulunmuştu. Ancak Mart ayında, ülkenin Akdeniz kıyısında çoğunluğunu Alevilerin oluşturduğu bölgelerde meydana gelen çatışmalarda, yüzlerce sivilin yaşamını yitirmesi, eş-Şera’nın bu taahhütlerine dair endişeler doğurdu.
Şam yönetimi, çatışmaların merkezi yönetime bağlı silahlı gruplar ve Beşar Esad destekçileri arasında gerçekleştiğini iddia etmektedir. Birleşmiş Milletler (BM) ise bölgede yaptığı saha çalışmalarının sonuçlarına dayalı olarak, Alevi sivillerin hedef alındığını belirtmiştir.
Kaynak: BBC Türkçe