İstanbul’da gerçekleştirilen altı ayrı operasyonla birlikte tarihi eser avına çıkıldı. Bu süreçte, Lidya döneminden Osmanlı’ya kadar uzanan 2.922 eser, Sultan Abdülhamid’in fermanları ve Anzak objeleri de dahil olmak üzere korunmaya alındı. İstanbul Havalimanı’nda yakalanan bir Avustralyalı kaçakçı ile birlikte toplamda yedi şüpheli gözaltına alındı. Filmleri aratmayan bu operasyon sonrasında ele geçirilen kültürel miras, müzelerde korunacak.
Kadıköy ve Fatih’te tarihi eser baskını
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kültürel varlıkların illegal ticaretini engellemek amacıyla Kadıköy, Fatih ve İstanbul Havalimanı’nda altı ayrı operasyon düzenledi.
Lidya’dan Osmanlı’ya pek çok tarihi eser kurtarıldı
Yürütülen soruşturma kapsamında, Avustralyalı bir şüpheli dahil olmak üzere toplam yedi kişi gözaltına alındı. Yapılan baskınlarda, Lidyalılara ait olduğu değerlendirilen M.Ö. 7. yüzyıla tarihlenen sikkelerin yanı sıra Roma, Bizans, Abbasi, Osmanlı ve Anadolu Selçuklu dönemlerine ait toplam 1.143 sikke ele geçirildi.
Padişah fermanları ve ikonalar ele geçirildi
17, 18 ve 19. yüzyıllara ait Osmanlı dönemine özgü hat, berat ve fermanlar ile. Aynı döneme ait Hristiyanlıkta kutsal sayılan ve kiliselerde ibadet sırasında kullanılan ikonaların da bulunduğu toplam 1.671 obje ele geçirilmiştir.
Bu belgeler arasında, Sultan Abdülhamid ve III. Selim dönemlerine ait orijinal fermanların da yer aldığı bildirildi. Ayrıca, Milli Mücadele Dönemi’ne ait ve Gelibolu Yarımadası’ndaki kazılardan çıkarıldığı değerlendirilen 108 eser de yakalananlar arasında bulunuyor.
Eserler müzelere teslim edildi
Ele geçirilen eserlerin, halkın ziyaretine açılmak üzere İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü, Ayasofya Tarihi Müzesi Müdürlüğü ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edileceği ifade edildi. Gözaltına alınan yedi şüpheli üzerindeki soruşturmalar ise devam ediyor.
Yurt dışına kaçıracaklardı
Operasyonlar sırasında İstanbul Havalimanı’nda yakalanan Avustralya uyruklu tarihi eser kaçakçısının, Birinci Dünya Savaşı’nın ikinci yılında Osmanlı’ya karşı savaşan Anzak’lara ait eserleri Gelibolu’dan topladığı ve bu eserleri yurt dışına çıkarmak üzere plan yaptığı anlaşıldı.
Kaynak: Ekonomim