SELÇUK ALTUN/HATAY
6 Şubat depreminden etkilenen özellikle Hatay ve çevresindeki illerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlayan Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), iklim okuryazarlığı eğitimleri düzenlemek üzere sosyal tasarım merkezi MILKist’in “Toprak ve Sanat” projesinin ana sponsorluğunu üstlendi. Hatay’da hayata geçirilen projede kadın çiftçilerin ve girişimcilerin ekonomik olarak güçlendirilmesi hedefleniyor. Haftada iki gün çocuklar ve gençler için ziraat ve farkındalık atölyeleri yapılacak. Projenin tamamlanmasının ardından kadın çiftçiler, çocuklar ve gençlerin katıldığı atölyelerde ortaya çıkan eserler il merkezinde sergilenecek.
Gökhan Mendi ve Birnur Temel Birtane’nin katılımıyla yapıldı.
“Finansal okuryazarlığa iklimi de ekledik”
22 Mayıs Finansal Okuryazarlık Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte projeye dair bilgiler paylaşan TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Zor günler geçiren Hatay’ın sosyal kalkınmasına ve yeniden yapılanmasına yönelik pek çok projede yer aldık. Şimdi ise MILKist ile birlikte yürüttüğümüz Toprak ve Sanat projesiyle katkılarımızı daha ileri bir seviyeye taşıyoruz. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için toplumun finansal sağlığının iyileştirilmesi, yani finansal okuryazarlığın artırılması gerekmektedir. Tasarruf alışkanlığının ve finansal okuryazarlık bilincinin yaygınlaştırılması adına eğitim çalışmaları önemli bir rol oynamaktadır. 2012 yılında hayata geçirdiğimiz TEB Aile Akademisi ile bireylerin finansal okuryazarlık düzeyini artırmak için çalışıyoruz. Farklı kuruluşlarla işbirlikleri yaparak bugüne dek toplumun yaklaşık dörtte birine finansal okuryazarlık eğitimi verme fırsatı bulduk.” dedi.
Atıklar ekonomiye kazandırılıyor
TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Hayri Telekoğlu, projenin amacının kadın çiftçilerin ve girişimcilerin ekonomik yaşamda daha aktif hale gelmelerini sağlamak olduğunu belirtti. Telekoğlu, “Atık durumundaki sebze ve meyvelerden elde edilen mürekkep ve boya üretimleri aracılığıyla döngüsel ekonominin desteklenmesi sağlanıyor. Hatay ve çevresinin ekonomik gelişimine katkı sunan ve sanatsal bir boyut kazandıran bu projeyi desteklemekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çevresel konularda bilinçli bir neslin, geleceğin ekonomisinin inşasında önemli katkılar yapacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kadın çiftçiler, ‘çöpten’ gelir yaratıyor
MILKist’in kurucusu ve sosyal tasarımcı Birnur Temel Birtane, küçük ölçekli kadın çiftçileri eğiterek döngüsel ekonomi modeline dahil ettiklerini belirtti. Birtane, “Bu grup, iklim felaketlerinden en fazla etkilenen ve en küçük ekonomik veya iklimsel sarsıntıda ciddi mahsul kaybı yaşayan bir kesimdir. Küçük ölçekli kadın çiftçi, aynı zamanda yerel kalkınmayı temsil ediyor.” diyerek 17 ilden kadın çiftçi ile 8 yıldır yürütülen projede tarımsal atıklardan ek gelir sağlama çabalarını aktardı.
Kaynak: Ekonomim