Mehmet KAYA/ANKARA
TOSYÖV’ün 20. Ulusal ve 1. Uluslararası KOBİ Zirvesi, Ankara’da KOSGEB salonunda gerçekleştirildi. Bu yıl İstanbul’da düzenlenen zirvenin ardından ilk kez başkentte yapılmış oldu.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, vakfın kuruluşundan itibaren kredi kefalet sistemi, girişimcilik eğitimi ve KOSGEB’in kurulmasına katkı sağladıklarını ifade etti. Kuleyin, gelecek dönemde uluslararasılaşma, KOBİ’lerin dışa açılımı ve büyümesini destekleme amacıyla çalışmalar yürüteceklerini belirtti. TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu da, mal ihraç eden KOBİ sayısının 110 bine ulaştığını ancak süreklilik sağlama sorununa dikkat çekti. Karavelioğlu, “Küresel ticaretin yeniden tanımlanacağı ve sınırlanacağı süreçte KOBİ’lerin önemi artacak” şeklinde konuştu. TİM olarak ihracat eğitimi ve bilgi sağlamaya odaklandıklarının altını çizdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Bakanlık olarak ihracatı destekleme gayretlerini aktardı. Coştu, ihracat destek portalına e-ihracat kanalının eklendiğini hatırlatarak firmaları bu imkândan yararlanmaya davet etti.
Uluslararasılaşma Stratejileri Oturumu
Moderatörlüğünü EKONOMİ Ankara Temsilcisi Maruf Buzcugil’in üstlendiği “İhracatta Dönüm Noktası: KOBİ’ler için Başarılı Uluslararasılaşma Stratejileri” oturumunda, KOBİ’lerin uluslararası pazarlara açılma çabalarında karşılaştıkları bilgi eksiklikleri üzerinde duruldu. Ayrıca mevcut ekonomik konjonktürün zorlukları da gündeme getirildi. Buzcugil, küresel jeopolitik belirsizlik ve risklerin ekonomi üzerindeki etkilerinin uzun bir süredir hiç bu denli belirgin olmadığını belirtti. OTOKAR İş ve Strateji Geliştirme Direktörü Cenk Evren Küker, ihracat yapmayan KOBİ’lerin iflas etme oranlarının, ihracat yapanlara kıyasla %30 daha fazla olduğunu aktardı. Ayrıca, dışa açık KOBİ’lerin büyüme hızının diğerlerine göre iki kat düzeyinde olduğu kaydedildi.
KOSGEB Proje Yönetim Daire Başkanı Faruk Kahvecioğlu, teknoloji odaklı desteklere yöneldiklerini ve Ticaret Bakanlığı ile aynı alanlarda destek vermemek için iş birliği içerisinde olduklarını ifade etti. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Bülent Tuncer ise KOBİ’lerin dış pazar bilgi eksikliğini gidermek amacıyla kapsamlı bir eğitim programı başlattıklarını, akıllı yazılım kullanan ihracat portallarında GTİP bazında detaylı pazar bilgileri sunduklarını aktardı.
Suriye: Çin Lazkiye Limanı Üzerinden Gümrüksüz Ürün Gönderiyor
Dışişleri Bakanlığı Suriye Masası Genel Müdürü İhsan Mustafa Yurdakul, yalnızca iş insanlarının değil, aynı zamanda diplomat ve siyasetçilerin de uluslararası ekonomik ilişkilere katkıda bulunması gerektiğinin altını çizdi. Yurdakul, Suriye tarafından uygulanan vergi konusunu tartışmak üzere bir soru-cevap bölümü düzenledi ve iş insanlarına, bu büyük pazara odaklanmalarını önerdi. Ayrıca, bölgeyi iyi tanıyan iş insanları, Çin’in Lazkiye limanı üzerinden Suriye’ye gümrük vergisi ödemeden ürün gönderebildiklerini ifade ettiler. Yurdakul, Suriye’nin Türkiye dışında diğer ülkelere de vergi uyguladığını belirtti.
Suriye’ye yönelik yaptırımlarla ilgili Trump’ın kaldırılacağına dair sözleri olduğunu, ancak 70’lerin ikinci yarısından itibaren ABD’nin bu ülkeye çeşitli yaptırımlarını sürdürdüğünü ve bu yaptırımların kaldırılmasının zaman alabileceğini vurguladı.
Girişimcilik Ödülleri Sahiplerini Buldu
TOSYÖV KOBİ zirvesinde, önceki başkanlardan vefat eden Yalçın Sönmez adına Kobiefor ile birlikte verilen Girişimcilik Ödülleri sahiplerini buldu. Bu bağlamda Genç Girişimci ödülünü Serhan Gürbüz, Kadın Girişimci ödülünü Melsan Zehra Yılmaz ve Geleceğin Genç Girişimcisi ödülünü Ali Tamer Şensoy aldı.
Kaynak: Ekonomim