Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lerin rekabet gücünü sürdürebilmesi adına dijital dönüşüm sürecine dahil olmalarının önemine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, “e-Ticaret, bu dönüşümün en kritik taşıyıcısıdır ve bu sektördeki pay her geçen gün artmaktadır.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu Tanıtım Toplantısı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
“Vizyoner adımlarla e-ticaret alanında önemli ilerlemeler kaydedildi”
Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, hükümetin ihracat destekleriyle gerçekleşen dijitalleşme odaklı vizyoner adımların e-ticaret alanında kayda değer ilerlemeler sağladığını ifade etti. Küresel belirsizlikler ve dalgalanmalara karşın, geçen yılın ihracat verilerinin Türkiye’nin üretim ve girişimcilik potansiyeli açısından önemli bir tablo ortaya koyduğunu belirtti.
Katma değeri yüksek ve ileri teknoloji içeren ürünlerin ihracattaki payının artırılmasına yönelik atılan adımların, 2025 ihracat hedeflerine güçlü bir katkı yapacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“KOBİ’lerin dijitalleşmeye adapte olması şart”
Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının, özellikle KOBİ’lerin rekabet gücünü koruması için dijitalleşmeye adapte olmasının şart olduğunu vurguladı. “e-Ticaret, bu dönüşüm sürecinin en önemli aracı. Söz konusu sektördeki pay sürekli artış gösteriyor. 81 ilde, oda ve borsalarımızın desteğiyle e-ticaret eğitimleri düzenledik. Kadın girişimcilere ve coğrafi işaretli ürünlere yönelik projeler geliştiriyoruz.” dedi.
Ayrıca, e-ticaretin tabana yayılması, tüketici güveninin artırılması ve KOBİ’lerin internet üzerindeki güvenli büyümesi için güven damgası uygulamasının hayata geçirildiğini belirtti. Güven damgası alan e-ticaret şirketlerinin, internet sitelerini mevzuata uygun şekilde tasarladıklarını ve müşteri verilerini olası siber tehditlere karşı koruduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu süreçte güven damgası almış 149 şirketi de kutladı.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin e-ticaret alanındaki deneyim ve birikiminin bölge ülkeleri için önemli bir model oluşturduğunu kaydetti. Ticaretin dijitalleşmesi sırasında elde edilen bilgilerin dost ülkelerle paylaşılması yoluyla, bölgede daha güçlü bir ekonomik işbirliği altyapısı inşa edileceğini ifade etti.
“Türkiye’nin küresel e-ticaret merkezi olma potansiyeli yüksek”
TOBB e-Ticaret Sektör Meclisi Başkanı Ozan Acar ise, e-ticaretin artık geniş bir endüstri haline geldiğini belirtti. Acar, Türkiye’de doğup dünyaya açılan girişimcilerin önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı ve bu firmaların yalnızca e-ticaret yapmadığını, aynı zamanda birer girişimci fabrikası işlevi gördüklerini söyledi.
Acar, “Türkiye’yi yeni ekonominin güçlü bir oyuncusu haline getirmek için çalışıyoruz. Hazır giyim, ayakkabı ve mobilya gibi e-ticarette satılabilir ürünlerde dünya çapında lider konumdayız.” şeklinde ifadeler kullandı. Türkiye’nin küresel e-ticaret merkezi olma potansiyelinin bariz olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: Ekonomim