Türk kültüründe, özellikle bayram ziyaretlerinde önemli bir yer tutan kolonya, hâlâ büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Ancak üreticiler, yeni neslin bayram dönemlerini seyahatle değerlendirmesi ve Kovid-19 sonrası tüketim alışkanlıklarında yaşanan değişimlerin, kolonya satışlarının artışını sınırlı kıldığını belirtiyor.
Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer, geçmiş yıllarda bayram öncesi kolonya satışlarının dört kat arttığını, ancak bu oranın günümüzde yüzde 35 seviyesine gerilediğini ifade etti.
Tuncer, 1923 yılından bu yana kolonya üretimi gerçekleştirdiklerini belirterek, “Geçmişte bayram hazırlıkları 2-3 ay önceden başlardı. Büyük bir yoğunluk yaşanırdı ve sabahlara kadar çalışmak zorunda kalırdık. O dönemlerde ham maddeye ulaşmak da zordu, mesela kolonya üreticileri alkol bulmakta güçlük çekiyordu. Fakat zamanla bu durum değişti ve ürünler daha hızlı satılmaya başlandı.” dedi.
Tuncer, salgın sonrası bayram ve normal günler arasında kolonya satışlarında büyük bir fark kalmadığına dair de bilgi vererek, “Örneğin, önceki bayramlarda satışlar yüzde 200-300 artarken, şimdi yüzde 30-35 civarında bir artış gözlemleniyor.” şeklinde konuştu.
– “KOLONYA SATIŞ GRAFİĞİMİZ ARTIK YENİ BİR NORMALE OTURDU”
Engin Tuncer, insanların su ve sabuna kolay erişemedikleri zamanlarda kolonyayı hem hoş bir koku hem de dezenfektan olarak kullandıklarını ifade ederek, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında sari hastalıklardan korunmanın sebeplerinden biri kolonya olabilir. Kovid-19 salgını süresince Sağlık Bakanlığı’nın kolonya kullanımını tavsiye etmesi, bu durumu kanıtladı.” şeklinde belirtti.
Tuncer, salgın sonrası unutulmaya yüz tutmuş kolonya alışkanlığının yeniden arttığını kaydederek, şöyle devam etti:
“Böylece, sakin bir yükseliş trendi ile satışları artan kolonyamız, bu dönemde hijyen zincirinin önemli bir halkası olduğunu kanıtladı. Günlük yaşamımızda daha fazla yer almaya başladı. Bu kullanıma da yansıdı ve salgın öncesine oranla yıllık tonaj bazında 5 katlık bir artış yaşanarak kolonya tüketimi son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. İlerleyen yıllarda 2020 ve 2021 dönemlerine göre bir azalma gözlemlense de kolonya satış grafiğimiz artık yeni bir normali kabul ederek istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor.”
Tuncer, kolonyanın hayatın her alanında yer edindiğini ifade ederek, “Misafirlere ‘ellerini yıkamak istersen tuvalet burada’ demek yerine, evin küçük çocuğuna, ‘amcanlara bir kolonya dök’ denilirdi. Bu sayede misafirler rahat ederdi.” dedi.
Önceden umumi tuvaletlerden otobüs yolculuklarına kadar kolonya ikramının yaygın olduğunu hatırlatan Tuncer, son 20 yılda uçakla seyahat etmenin yaygınlaşmasıyla bu alışkanlıkların değiştiğini sözlerine ekledi.
– “TÜRKLERİN AVRUPA’YA İŞÇİ OLARAK YERLEŞMESİ SONRASI PAZARA GİRİŞ YAPTIK”
Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer, ilk ihracatlarını 1970 yılında gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türklerin Avrupa’ya işçi olarak yerleşmesi ile beraber Almanya başta olmak üzere Avrupa pazarına giriş yaptık. Son on yılda kolonya dışında sıvı sabundan duş jeline, şampuandan deodoranta, diş macunundan bebek ürünlerine kadar birçok kategoride yeni ürünler geliştirdik.” ifadelerini kullandı.
Tuncer, 600’den fazla kozmetik ürünü ile 70’ten fazla ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, kolonya ürünlerinin toplam cirodaki payının yüzde 35, sıvı sabunların payının yüzde 20 ve diş macunu ürünlerinin payının ise yüzde 18 olduğunu ekledi.
Kaynak: Halk TV