Gazeteci Hüseyin Irmak’ın yeni eseri “Gidelim Tatavla’ya-Görkemini Yitirmeyen Semt: Kurtuluş” raflardaki yerini aldı.
İstos Yayın tarafından 656 sayfa olarak yayımlanan bu kitap, Kurtuluş semtinin kapsamlı bir tarihini sunuyor. Irmak, eserini yaklaşık 25 yıldır topladığı belgelerden ve 55 yıllık kişisel deneyiminden yola çıkarak hazırladığını belirtiyor.
“BİR YANIYLA YAŞANMIŞLIĞIN TARİHİDİR”
Kendi kuşağından bireylerin gözlemlerine de yer veren araştırma, kolektif bir perspektife sahip. Irmak, “Bu kitap sadece kuru bir tarih çalışması değildir. Bir yanıyla yaşanmışlığın tarihidir. Üstelik benimle birlikte onlarca Kurtuluşlunun yıllara dayanan tanıklığının dile gelmesidir” şeklinde konuştu.
“İNSANIN BÜYÜDÜĞÜ YERDE YAŞLANMASI GÜZEL BİR ŞEY”
Çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği Kurtuluş’un değişimleri üzerine sosyolojik bir bakış açısıyla değerlendirmelerde bulunan Irmak, “İnsanın büyüdüğü yerde yaşlanması güzel bir şey” ifadesini kullanıyor.
BÖLGENİN ÖNE ÇIKAN TÜM YÖNLERİNE DEĞİNİYOR
Eser, bilim, sanat, spor, meşhur karakterler, yerel müzik kültürü ve lezzet noktaları gibi Kurtuluş’un farklı yönlerine ışık tutuyor. Öte yandan, dünyanın dört bir yanına yayılan Kurtuluşluların bulundukları ülkelerde adeta bir diasporaya sahip olduklarını iddia ediyor. Kitabın önsözünü Atina’da yaşayan bir Kurtuluşlu kaleme aldı ve içerisinde çok sayıda tarihî fotoğraf barındırıyor.
İçsel bir bakış açısıyla yazılmış olan bu eser, Kurtuluş sakinlerinin ve bu bölgeye belli dönemlerde gelen herkesin kendilerini bulabilecekleri bir çalışma olarak öne çıkıyor.
KAYNAK ESER ADAYI
Tüm bu özellikleriyle şimdiden kaynak eser olma potansiyeli taşıyan bu kitap, ilk olarak 12-13 Nisan 2025 tarihlerinde Türkiye’nin en köklü spor kulüplerinden biri olan Kurtuluş Gençlik Kulübü’nde okuyucularla buluştu.
Kaynak: Halk TV