Kurumlar vergisi mükellefi olan sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernekler ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları için beyanname verme dönemi sürüyor.
Bu bağlamda, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 2024 hesap dönemi için daha önce 30 Nisan olarak belirlenen beyanname verme süresinin 5 Mayıs’a uzatıldığı bildirildi. Beyannamelerin verilmesi gereken bu tarihe kadar, ödemelerin de tamamlanması gerektiği ifade edildi.
Ayrıca, özel hesap dönemi belirlenen kurumların vergilerini, beyannamelerini verdikleri ayın sonuna kadar ödeme imkanına sahip oldukları vurgulandı.
Mükellefler, vergilerini GİB’in “gib.gov.tr” internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması aracılığıyla, anlaşmalı bankalar üzerinden banka-kredi kartı veya hesaplarıyla ödeyebiliyor. Yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bankaların kartlarıyla da ödeme yapmak mümkün. Bunun yanı sıra, bankaların şubeleri, internet, telefon ve mobil bankacılık gibi alternatif kanallar ve PTT şubeleri üzerinden de işlemler gerçekleştirilebiliyor.
Uyumlu Mükelleflere Yüzde 5 İndirim
Beyannamelerde bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesinti yoluyla ödenen vergiler, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar gibi bilgi ve belgelerin eklenmesi gerekmektedir. Bunun yanında, teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri ile yabancı ülkelerde ödenen vergilere dair belgeler de talep edilmektedir.
AR-GE, tasarım, nakdi sermaye artışı ve sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalara dair bilgi ve belgelerin beyannamelerle sunulması büyük önem taşımaktadır.
Finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet göstermeyen, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları dışındaki kurumlar vergisi mükellefleri, belirlenen şartları taşımaları durumunda beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’ini indirimli ödeyebilirler. Bu indirimden yararlanabilmek için, ilgili yıl ile önceki iki yıla ait vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması ve vadesi geçmiş borç bulunmaması gibi koşullar yerine getirilmelidir.
Kaynak: Ekonomim