Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nde Yenilikler
Yunusemre ilçesinde yer alan Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi, ildeki tek yanık ünitesine ev sahipliği yapıyor. 9 yıl boyunca sadece yetişkin hastalara hizmet veren bu ünite, yaklaşık 8 ay önce açılan çocuk bölümü ile birlikte artık çocuk hastalara da hizmet vermeye başladı.
Hastanenin 460 yatak kapasitesi ile önemli bir sağlık hizmeti sunduğunu belirten hastane Başhekimi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzm. Dr. Fatma Neslim Yağlı, Manisa’nın yaklaşık 1,5 milyon nüfusunun 3’te birine hizmet verdiklerini ifade etti. Yanık ünitesinin 9 yıldır 5 yatak kapasitesi ile faaliyet gösterdiğini vurgulayan Dr. Yağlı, “Ünitemiz Manisa ili ve çevresindeki illerden hasta kabul etmektedir. İkinci derece yanıklar için maksimum %25 oranında kabul yapsa da, çok daha geniş alan yanıkların da tedavisini gerçekleştirmekteyiz. Tüm hasta odalarında banyo ve tuvalet imkanı bulunmaktadır.” dedi.
Çocuk Hastalara Hizmet Başlıyor
Başhekim Uzm. Dr. Yağlı, yanık ünitesinin daha önce yalnızca yetişkin hastalara hizmet verdiğini, ancak bu yılbaşından itibaren çocuk cerrahisi uzmanlarının göreve başlamasıyla birlikte çocuk hastalara da hizmet sunduklarını bildirdi. “Manisa’daki yanık ünitemiz 5 yatak kapasitesi ile faaliyet göstermektedir. Geçen yıl 43 hastaya hizmet verirken, bu yılın ilk 5 ayında 38 çocuk hastaya hizmet verdik. Bu hastaların %60’ını ise 0-18 yaş arasındaki çocuklar oluşturuyor.” şeklinde bilgi verdi.
Tedavi Süreci ve Başarılar
Yanık ünitesinde tedavi sürecinin önemine dikkat çeken Dr. Yağlı, “Hastalarımızı tamamen iyileştirip taburcu etmeden buradan göndermiyoruz. Eğer tedavi sürecinde güçlük yaşarsak, hastalar diğer yanık merkezlerine yönlendiriliyor.” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde bir sporcu kızın ağır bir yanık geçirdiğini ifade eden Dr. Yağlı, doktorların başarılı greft ameliyatları sayesinde hastanın ayağını kaybetme riskinin önlendiğini belirtti.
Yanık Ünitesinde Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Yanık ünitesindeki tedavi süreçlerini anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eser Öztürk, ünitenin Ege Bölgesi’nde sayılı ünitelerden biri olduğunu belirtti. Erişkin hastalarla birlikte 6-7 aydır çocuk hastalara da hizmet verdiklerini söyleyen Dr. Öztürk, çeşitli yanık tedavi yöntemlerinin uygulandığını kaydetti. “Hastanemizde her türlü greft ameliyatları yapılmaktadır. İkinci derecede yanıkları kabul ediyoruz.” dedi.
Çocuk Cerrahisi Uzmanları ve Tedavi Süreci
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bilal Arıkbaşı, yanık ünitesinde iki çocuk cerrahı olarak görev yaptıklarını açıkladı. Genellikle küçük çocukların yanıklarını tedavi ettiklerini belirten Arıkbaşı, “İkinci derece derin ve komplike yanıkları buraya alıyoruz. Hastalarımızın tedavi süresi birkaç haftadan birkaç aya kadar uzayabilmektedir.” diye konuştu.
Yanık ünitesi, çocuk hastalarla ilgili başarılı tedavi süreçleri ve yapılan operasyonlarla dikkat çekmeye devam ediyor. Uzmanlar, bu alandaki çalışmalarını sürdürüyor. (Turgay Duyar)
Kaynak: Manisa’ da Gündem