CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Marmara Denizi’nde gerçekleşen depreme dair yazılı bir açıklama yaptı. Bağcıoğlu, “Marmara Denizi’nde yaşanan 6,2’lik depremde can kaybı olmaması bir teselli kaynağı olsa da, İstanbul bölgesinde beklenen büyük depreme hazırlıklarımızı sorgulamamız için bir uyarı niteliği taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
“MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI TEMSİLCİLERİ BU KURULDA YER ALMALIDIR”
Bağcıoğlu, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP)’nın revize edilmesi gerektiğini belirterek, devletin en etkin ve organize kurumu olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin afet müdahalesinde “destek çözüm ortağı” olmaktan çıkarılıp, ‘esas çözüm ortağı’ olarak konumlandırılması gerektiğini vurguladı. Afet ve Acil Durum Kurulu’nda sürekli yer almayan Milli Savunma Bakanlığı / Genelkurmay Başkanlığı temsilcilerinin de gerektiğinde davet yerine bu kurulda kalıcı olarak bulunması gerektiğinin altını çizdi.
“DENİZ LİMANLARI VE MARİNALAR GÜÇLENDİRİLMELİ”
Bağcıoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin krizin yönetilmesi ve müdahalesinde merkezi bir rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti. 6 Şubat depreminde yaşanan zafiyetlere dikkate alınarak, afet anında hangi askeri birliğin hangi teçhizat veya araçla görevlendirileceğine dair AFAD’ın destek talebine bağımlı kalmaksızın müdahale planlarının yapılması gerektiğini belirtti. İstanbul için, afet sonrası kurtarma ekipleriyle yardımların deniz yoluyla ulaştırılmasına yönelik olarak planlanan deniz limanları ve marinaların sorumlu Bakanlık, Kurum ve Şirketler tarafından güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca, bu bölgelere yardım ulaştıracak gemilerin de önceden belirlenmesi ve liste güncellemelerinin düzenli yapılması gerektiğinin altını çizdi.
“SAĞLIK BAKANLIĞI ENVANTERİNE ACİL DURUMLAR İÇİN HASTANE GEMİSİ DAHİL EDİLMELİDİR”
Askeri sağlık sisteminin yetersiz kalması nedeniyle, hastane maksatlı kullanılacak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gemilerinde görev yapacak sivil sağlık ekiplerinin ve tıbbi malzemelerin nereden temin edileceğinin belirlenmesinin aciliyetini vurguladı. Gecikmelere yer olmadığını belirten Bağcıoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın acil müdahaleler için envanterine Hastane Gemisi dahil edilmesi gerektiğini ve bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul’da yaşanabilecek kriz anlarında kesintisiz iletişim sağlanması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtti. Geçmişte yaşanan acı deneyimlerin, iletişim hatlarının yoğunlukla kullanılacağına dair bir örnek teşkil ettiğini hatırlatarak, GSM şirketlerinin de bu yoğunluğu göz önünde bulundurarak önceden tedbir almasının zorunlu olduğunu söyledi. Bağcıoğlu, Ekrem İmamoğlu ve ekibinin tecrübe ve organizasyon gibi konularda görevlerini yeterince yerine getiremediklerini vurgulayarak bunu da bir zafiyet olarak değerlendirdi.
Kaynak: Halk TV