ŞEBNEM TURHAN
Küresel piyasalardaki tarife savaşları ve iç dinamiklerle sarsılan ekonomide, bu hafta Merkez Bankası’nın 19 Mart’ta gerçekleşen olayların ardından çok önemli bir toplantısı yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından, Merkez Bankası geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği ara toplantıda borç verme faizini yüzde 46’ya yükseltti. Bu perşembe günü ise nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 19 Mart öncesinde artan politika faiz indirimi beklentilerinin aksine, faiz oranlarının sabit tutulması öngörülüyor. Ancak bazı ekonomistler, burada bir sürpriz yapılarak faiz artırımının gündeme gelebileceğini ifade etmekte.
Borç verme faizinde artış
Merkez Bankası, bu yıl toplamda sekiz toplantı gerçekleştirecek. En son yapılan toplantıda, politika faiz oranı 250 baz puan indirilerek yüzde 45’ten yüzde 42,5’e çekilmişti. Mayıs ayında bir toplantı yapılmayacakken, bir sonraki normal toplantı 19 Haziran’da gerçekleşecek. ForInvest’in gerçekleştirdiği ankette ekonomistlerin büyük çoğunluğu, politika faizinin yüzde 42,5 seviyesinde sabit kalmasını bekliyor. Yirmi iki ekonomistten on sekizi, faiz oranının sabit kalacağını öngördü, üç ekonomist ise haftalık repo faizinin 350 baz puan artırılacağını, bir ekonomist ise 250 baz puan artırılmasını tahmin etti.
Anket sonuçlarına göre, 2025 yılı sonu için medyan faiz tahmini yüzde 34,25 seviyesinde belirlendi. Beklenti aralığı ise yüzde 40,00 ila yüzde 30,00 arasında yer aldı. Önceki ankette bu tahmin yüzde 31,50 seviyesindeydi. Ekonomistlerin 2025 sonuna dair enflasyon beklentileri ise yüzde 30,00, 2026 sonu için ise yüzde 20,25 olarak açıklandı. Bu ay için Merkez Bankası’nın borç alma ve borç verme faizinde değişiklik yapması beklenmiyor. On iki ekonomistten üçü borç alma, dördü ise borç verme faizinin artacağını öne sürdü. Faiz indirimlerinin ise haziran ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. “2025 yılının geri kalanında ne kadar faiz indirimi yapılabileceği” sorusuna cevap veren on ekonomistten yedisi, beş indirim, birisi üç, iki katılımcı ise dört indirim bekliyor. Geçtiğimiz ay yapılan ankette ise beklentilerin altı indirim yönünde olduğu görülmüştü. Ayrıca ekonomistler, 2025’in ikinci yarısında faiz indirimlerinde daralma beklemekte.
350 baz puan artırım tahmini
Tacirler Yatırım ekonomistleri, mart ayındaki ara toplantının ardından 17 Nisan tarihli toplantıda; faiz koridorunun alt bandının yüzde 44,5, politika faizinin yüzde 46 ve üst bandının yüzde 47,5 seviyesine çekilmesini bekliyor. Şu anki faiz koridoru alt bandı yüzde 41, politika faizi yüzde 42,5 ve üst bandı ise yüzde 46 seviyesinde bulunuyor. Tacirler Yatırım, bu senaryoda efektifte faiz değişikliğinin yapılmayacağı, ancak “gerektiğinde üst bant üzerinden 150 baz puanlık ek faiz artırımına gidilecek” mesajı verilmediğini aktardı. Ayrıca TCMB’nin bu alanda hangi kompozisyonu kullanırsa, yüzde 46’daki borç verme faizinde bir düşüş beklenmiyor.
Yabancı analistlerden artırım beklentileri
SEB Research ekonomistleri ise nisan toplantısında politika faizinin sabit tutulacağını, ayrıca gizli sıkılaştırmaya devam edileceğini öngörmekte. SEB, 2025 yılı sonu için politika faizi tahminini yüzde 32, 2025 enflasyon tahminini ise yüzde 35 olarak korudu. SEB Research Gelişmekte Olan Piyasalar Baş Stratejisti Erik Meyersson, temel enflasyon baskılarının arttığına ve dezenflasyonu kolaylaştırmak için gereken çıktı kaybının TCMB’nin politika tepkisini öngördüğünden daha büyük olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, Merkez Bankası rezervlerindeki hızlı düşüşün sürdürülemez olduğu görüşünü taşıyan Meyersson, yılsonunda TL’nin dolara karşı 45 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.
Bazı uluslararası bankalar da Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında sürpriz artırım bekliyor. Morgan Stanley analistleri, TCMB’nin “şahin bir sürpriz” yapma olasılığını değerlendirirken, bu sürprizin politika faizinde yeni bir artış ya da faiz koridorunun üst bandında ilave sıkılaştırma olabileceğini vurguladı. Goldman Sachs da yayımladığı raporda, politika faizinde 350 baz puan artış beklentisini açıkladı.
■ Merkez Bankası döviz satışı 43 milyar doları buldu
Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık’ın kurucusu Haluk Bürümcekçi, 19 Mart tarihinden itibaren Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği döviz satışlarının 43 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bürümcekçi, tüm swaplar hariç net uluslararası rezervlerin 20 milyar doların altına düştüğünü, geçen ay bu rakamın 65 milyar dolar seviyesinde olduğunu aktardı. Ayrıca, yurt içinden gelen yoğun döviz talebi durumunda rezerv yetersizliğinin tartışma konusu olabileceğinin altını çizdi. HSBC Portföy’ün notunda ise, Merkez Bankası’nın swaplar için düzeltilmiş net döviz rezervinin geçen hafta 3,1 ve 0,4 milyar dolar düştüğü ve 14 milyar dolara gerilediği ifade edildi.
■ Piyasanın enflasyon beklentileri artış gösterdi
Merkez Bankası’nın nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, 07 – 09 Nisan 2025 tarihleri arasında 71 katılımcı tarafından yanıtlandı. Anket sonuçlarına göre, 2025 yılı sonu enflasyon beklentisi önceki ankette yüzde 28 iken, bu ayki anketle birlikte bu oran yüzde 30’a yükseltilmiştir. 2026 yılı sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 19,1’den yüzde 20,3’e çıkarıldı. Gelecek 12 ay için TÜFE enflasyon beklentisi 1 puan artışla yüzde 25,6’ya ulaşırken, 24 ay sonrası için enflasyon beklentisi 0,6 puan artarak yüzde 17,7 olarak kaydedilmiştir. Anket katılımcılarının, önümüzdeki 12 ayda 1 haftalık repo faizinin seviyesi hakkında ortalama beklentisi yüzde 27,6’dan yüzde 29,4’e revize edildi. Bu da yıl içinde toplamda 1310 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisini işaret ediyor. Yılsonu USD/TL beklentisi ise önceki ankette 42,79 seviyesinden 43,6’ya yükselmiş durumda. 12 ay sonrası için USD/TL tahmini ise 45,85 olarak belirlenmiştir.
Kaynak: Ekonomim