ŞEBNEM TURHAN
Merkez Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyon sonrası finansal piyasalarda meydana gelen dalgalanmalara karşı tedbirlerini sürdürüyor. Döviz talebinin artmaya devam etmesi nedeniyle politika faizini artıran Merkez Bankası, makroihtiyati önlemleri açıkladı. 19 Mart sonrası hızla eriyen döviz rezervlerini artırmayı hedefleyen Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda yüksek politika faizi ile hareket etmeye devam etmesi bekleniyor. Bu dönemde, swap hariç net rezervlerde 49 milyar dolarlık bir kayıp gerçekleşti.
YP Mevduatta ZK Artışı
TL’ye geçişi desteklemek amacıyla Merkez Bankası tarafından açıklanan önlemlerde ilk adım, yabancı para mevduatları için zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 200 baz puan artırılması oldu. Uzmanların hesaplamalarına göre, bu tedbirle yaklaşık 4.5 milyar dolar civarında bir döviz likiditesinin çekilmesi bekleniyor. Yabancı para zorunlu karşılık artışı, brüt döviz rezervlerinde de bir artış sağlayacak.
İkinci aşamada, Merkez Bankası, yurt içindeki yerleşiklerle yapılan 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranını 400 baz puan artırdı ve hesaplama yönteminde değişiklik yaptı.
Bankalarda TL mevduat payını artırmak amacıyla yeni hedefler devreye alındı. Tüzel kişiler için TL mevduat payı yüzde 60’ın altında olan bankalara, bu pay için aylık 0.3 puan artış hedefi belirlendi.
İhracat Bedeli Satışı Yüzde 35’e Çıktı
Bunların yanı sıra, ticari alanda TL mevduatlarına pozitif bir etki yaratması bekleniyor. Bankalarda yabancı para mevduatlarının azalması ancak döviz cinsinden fonlara yönelişin hız kazanması öngörülüyor. İhracatçının Merkez Bankası’na gerçekleştirmesi gereken ihracat bedeli asgari satış oranı, 31 Temmuz’a kadar yüzde 25’ten yüzde 35’e yükseltildi. Öte yandan, firmaların ihracat bedeli dövizlerine dönüşüm desteği oranı da, 1 puan kur avantajıyla birlikte yüzde 3 olarak artırıldı. Bu adımların Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerine olumlu bir katkı sağlaması bekleniyor.
TL mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklara yönelik, Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü yerine yüzde 86’sı kadar faiz veya telafi ödemesi yapılmasına karar verildi. Bu tedbir, TL cinsinden zorunlu karşılıkların maliyetini azaltarak kredi faizlerinde düşüş, mevduat faizlerinde ise artışa yol açması bekleniyor.
Uzmanlardan edinilen bilgilere göre, bu önlemler Merkez Bankası rezervlerine yönelik kaygıları kısmen azaltarak TL’yi destekleyecek nitelikte. TL cinsinden varlıklar için olumlu yönde bir gelişme olarak değerlendirilen bu hamlelerin, rezervlerde kalıcı bir toparlanma için zamana ihtiyaç olduğuna dikkat çekiliyor.
Kaynak: Ekonomim