1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Mersin’in Geleceği: Deniz ve Ekonomi Buluşması

Mersin’in Geleceği: Deniz ve Ekonomi Buluşması

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mersin İstişare Kulübü’nün ‘Mersin ve Deniz’ Toplantısı

ADNAN AÇIKGÖZ/MERSİN

Mersin İstişare Kulübü (MİK), kent merkezindeki bir otelde ‘Hey Mersin, yüzünü denize dön!’ temasıyla ‘Mersin ve Deniz’ başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıya Mersin Üniversitesi (MEÜ) MDTO Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Nur Ece, su ürünleri fakültesinden Prof. Dr. Bedii Cicik, turizm fakültesinden Prof. Dr. Kemal Birdir, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Devrim Tezcan, Dicle Üniversitesi’nden Hidrobiyolog Prof. Dr. Erhan Ünlü ve Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği Ticaret Müdürü Buket Öztürk gibi önemli isimler katıldı. Konuşmacılar, deniz ve denizciliğin önemi üzerine çeşitli sunumlar yaptı.

Toplantıda, Doğu Akdeniz bölgesinin jeo-stratejik ve jeo-politik önemine dair bilgiler paylaşan Prof. Dr. Jale Nur Ece, Akdeniz’in, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’yu birbirine bağlayan en işlek deniz ticaret yollarından biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, bölgenin zengin enerji kaynakları açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Araştırmalar Bölgedeki Zenginliği Ortaya Koydu

Prof. Dr. Jale Nur Ece, Ortadoğu’nun ispatlanmış petrol rezervlerinin yüzde 47’sini, doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 43’ünü barındırdığını ifade etti. Ege, Karadeniz, Kızıldeniz ve Atlantik gibi büyük denizlere açılan kapıların Akdeniz’den geçtiğini belirten Ece, “ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre, Doğu Akdeniz’de toplam değeri yaklaşık 1,5 trilyon dolar olan 30 milyar varil petrole eşdeğer hidrokarbon yataklarının bulunduğu tahmin ediliyor. Bu bölgede yılda 220 binden fazla gemi seyir yapıyor. Küresel ticaretin yüzde 15’i, konteyner taşımacılığının yüzde 30’u, Avrupa petrol ve gaz ithalatının yüzde 80’inden fazlası denizyoluyla taşınan petrolün yüzde 12’si ve LNG ile tahıl ticaretinin yüzde 8’i Süveyş Kanalı’ndan geçiyor” dedi.

Gelişimin Anahtarı Bu Maddelerde

Türkiye ve Mersin’in denizcilikte daha iyi bir konuma gelmesi için atılması gereken başlıca adımları sıralayan Prof. Dr. Jale Nur Ece, liman işletmelerinin çeşitlendirilmesi, deniz turizminin dahasını geliştirilmesi, gemi inşa ve onarım tesislerinin açılması, yan sanayinin geliştirilmesi, büyük konteyner gemilerinin Mersin’e getirilmesi gibi hususlara vurgu yaptı. Ayrıca, kısa mesafe deniz taşımacılığı projeleri ve Doğu Akdeniz’de enerji politikalarına dair uzun vadeli stratejiler geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Sürdürülebilir Yaşam ve ‘Mavi Ekonomi’

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Devrim Tezcan, Mavi Ekonomi vizyonunu değerlendirerek, deniz ve okyanus kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının ekonomik büyüme, iyileştirilmiş geçim kaynakları ve deniz ekosistemlerinin korunmasını sağladığını belirtti. Tezcan, “Mavi Ekonomi kapsayıcıdır ve herkesin yaşamını iyileştirir. Yenilenebilir enerjiden yararlanarak iş imkânları yaratır, yoksulluğu azaltır, deniz yaşamını ve okyanusları korur” ifadelerini kullandı.

Maksimum Fayda Hedefi

Toplantının moderatörlüğünü yapan MİK ve Anadolu Yatırım Danışmanları Derneği Başkanı Ferudun Gündüz, bu tür etkinliklerden elde edilen verimlerin karar vericilerle paylaşılmasının önemli olduğunu söyledi. 321 kilometrelik sahil şeridine sahip Mersin’de deniz kaynaklarından yeterince faydalanılamadığını belirten Gündüz, Akdeniz’den maksimum yarar sağlamanın birçok avantaj getireceğini vurguladı.

Kaynak: Ekonomim

Mersin’in Geleceği: Deniz ve Ekonomi Buluşması

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.