Üniversite Öğrencisi Atık Malzemelerle Sessiz Süpürge Tasarladı
Manisa Soma Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Elisa Çetinkılıç, öğretmeninin verdiği ödev sayesinde atık malzemeler kullanarak daha sessiz çalışan bir el süpürgesi geliştirdi.
Manisa’da bulunan Soma Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’ndan Elisa Çetinkılıç, öğretmeninin yönlendirmesiyle çevre bilincini gözeterek yaratıcı bir projeye imza attı. ‘Elison 6745’ adını verdiği el süpürgesini, evde beslediği kedisinin tüylerini temizlemek amacıyla geliştirdiğini ifade eden Elisa, komşularının rahatsız olmaması için sessiz çalışan bir model tasarlamayı seçti.
Elisa’nın tasarımı, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli’nin dikkatiyle karşılaştı. Müdür Uğurelli, öğrenciyi ve öğretmenini Soma Kendin Yap Atölyesi’nde ağırladı.
Elisa, geliştirdiği süpürgenin bütün malzemelerini atık ürünlerden temin ettiğini belirterek, “Sadece motorunu aldık. İsmini kendi adım olan Elisa’dan esinlenerek Elison 6745 olarak belirledim. 67 Zonguldak’ın plakası, 45 ise Manisa’nın plakası” ifadesini kullandı.
Süreç Odaklı Eğitim
Elisa’nın öğretmeni Tuğba Salman Çakmaklar, öğrencilerine süreç odaklı görevler vererek onların daha aktif bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olduğunu belirtti. “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitici eğitimi aldım. Bu eğitim doğrultusunda, öğrencilerimi test gibi sonuç odaklı sınavlar yerine süreç odaklı projelerle değerlendirmeyi tercih ediyorum. Öğrencilerimizin sürece dahil olduklarında kendilerini daha iyi ifade ettiklerini gözlemliyorum” açıklamasında bulundu.
Öğrencilerin yıl boyunca yaptıkları araştırmalar ve geliştirdikleri projeler sayesinde ifade becerilerini geliştirmekte olduğunu dile getiren Çakmaklar, sınıfında başka ilginç projelerin de olduğunu vurguladı. “Arkadaşları arasında, ışık saçan terlik üretenler ve deprem ikaz sensörü geliştirenler de var” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü’nden Destek
Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli, öğrenci ve öğretmenleri tebrik ederken, Manisa’daki ‘Kendin Yap Atölyeleri’ aracılığıyla öğrencilere yenilikçi eğitim fırsatları sunduklarını ifade etti. Uğurelli, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile öğrencilerimiz, kendilerini ifade edebilecekleri projeler geliştirerek bizleri gururlandırıyor. Manisa’daki birçok öğrencimiz, hedeflerine ulaşmak için çaba sarf ediyor” şeklinde konuştu.
Müdür Uğurelli, konuşmasının ardından Elisa Çetinkılıç’a bir robotik kodlama seti, öğretmeni Tuğba Salman Çakmaklar’a ise üç boyutlu bir kalem hediye etti.
Kaynak: Manisa’ da Gündem