DUYGU GÖKSU / İZMİR
Ege Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Birliği tarafından gerçekleştirilen toplantıda, sektör temsilcileri mobilya ihracatındaki katma değerin artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, mobilya sektörünün Türkiye’nin en sağlam üretim kalemlerinden biri olduğunu, aynı zamanda istihdam yaratan ve yerli katma değeri yüksek olan stratejik bir alan olduğunu belirtti. Eskinazi, Türkiye’nin hedeflediği yaklaşık 5 dolarlık kilogram birim değerine ulaşmanın ancak katma değer aracılığıyla mümkün olacağını ifade etti.
Türkiye’nin yalnızca mobilya üretimi ile sınırlı kalmasının, küresel rekabette geri kalmasına neden olacağını dile getiren Eskinazi, “Bizi geleceğe taşıyacak olan şey, hammaddeden son ürüne kadar değer zincirinin her halkasında katma değere odaklanmak. Eğer kilogram başı ihracat değerinde 2 dolardan 4-5 dolarlık seviyelere ulaşmayı hedefliyorsak, bunu ancak işlenmiş, tasarlanmış ve inovatif ürünlerle gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuştu.
Ali Fuat Gürle: “En büyük sorunlarımız kilogram birim fiyatı, tasarım, markalaşma”
Ege Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye’nin ihracattaki en büyük sorununun düşük kilogram birim fiyatları, tasarım ve markalaşma olduğunu dile getirdi. Gürle, 1994 yılında metal, plastik ve ahşap gibi ham maddeleri işleyerek özgün şekiller veren üretim araçlarının yaygınlaşması ile birlikte mobilya üretiminin Türkiye’nin her bölgesine yayıldığını ve bu gelişmenin sektörde önemli bir dönüm noktası olduğunu sözlerine ekledi.
Toplantı kapsamında gerçekleştirilen “Kaliteli Malzeme” panelinin moderatörlüğünü Ege İhracatçı Birlikleri Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı Müjdat Kemer üstlendi. Kemer, katma değerli mobilya üretimi için kaliteli malzeme, işçilik ve özgün tasarımın kritik önemine işaret etti.
Murat Sülek: “Hammadde alırken kazanıyoruz”
Kaliteli kaplamanın hammaddeden geldiğini ifade eden Sülekler Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sülek, Türkiye’de sınırlı çeşitlilikte ağaç bulunduğunu, ithalatla 25 farklı tür kullanıldığını belirtti. Sülek, bu çeşitlerin sanayicilere yönelik devlet teşvikleriyle, seyahat ve nakliye kolaylıklarıyla ve mobilya sektöründeki ihracat gelişimi sayesinde arttığını söyledi.
Volkan Yıldız: “Bu Türk mobilyası mı? dedirtmemeli”
Starwood Pazarlama Müdürü Volkan Yıldız, Türkiye’de üretim kalitesinin yeterli olduğunu ancak tüketicinin alım gücünün sınırlı olması nedeniyle düşük kaliteli ürünlerin piyasaya sürüldüğünü belirtti. Yıldız, “Mobilya sektörüne zarar veren alt grup ürünler artış gösterdi. Ürünlerimiz, kutu açıldığında ‘Bu Türk mobilyası mı?’ dedirtmemeli” dedi.
Çağdaş Cantürk: “Kurumsal hafıza ve vasıflı personel şart”
Ananas Mobilya Kurucusu Çağdaş Cantürk, üretimde vasıflı eleman bulmanın zorluklarına değinerek, “Kurumsal hafıza, yeni katılanların işletme kültürüne uyum sağlamasıyla gelişir. Sürekli aynı işi yapan çalışanın verimliliği zamanla düşebilir. İşletmelerin beklentilerini net bir şekilde belirlemesi ve işleri doğru parçalara ayırarak yönetmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Ekonomim