NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, yeni ABD yönetimi ve diğer müttefikler arasında ilk kapsamlı istişarenin gerçekleşmesine zemin hazırlayacak.
Toplantı, dört oturum halinde düzenlenecek; ilk oturuma yalnızca 32 müttefik katılacak. Bu oturumda kolektif savunma, müttefikler arasında külfet paylaşımı, savunma harcamalarının artırılması, müttefiklerin savunma sanayii altyapılarının güçlendirilmesi gibi konuların yanı sıra, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Avrupa güvenliğinin geleceğiyle ilgili hazırlıklar da gündeme alınacak.
Bakan Fidan’ın bu oturumda, Türkiye’nin güçlü ordusu, modern askeri yetenekleri ve gelişmiş savunma sanayii altyapısıyla Avrupa-Atlantik güvenliğine katkılarını sağlayacağı mesajını vereceği belirtiliyor. Ayrıca, NATO’nun Avrupa güvenliğindeki asli rolünün zayıflatılmaması gerektiğini vurgulaması ve Türkiye’nin güneydoğu kanadındaki kritik konumunun Avrupa güvenliğindeki gelecekteki süreçlerde önemini dile getirmesi bekleniyor.
Asya-Pasifik Ortakları ile İşbirliği
Toplantının ikinci oturumu, NATO’nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları Avustralya, Güney Kore, Japonya ve Yeni Zelanda’nın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Bu oturumda, Asya-Pasifik ile Avrupa-Atlantik güvenliğindeki ortak meseleler ve ilave işbirliği olanakları ele alınacak. Bakan Fidan’ın, bu iki bölgenin güvenliğinin birbirini etkilediğine dikkat çekmesi ve Asya-Pasifik ortakları arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine vurgu yapması bekleniyor.
NATO-Ukrayna Konseyi Oturumu
Toplantının üçüncü oturumu ise Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın katılımıyla NATO-Ukrayna Konseyi formatında yapılacak.
Bu oturumda Ukrayna’nın acil ihtiyaçları, Rusya-Ukrayna savaşının güncel durumu ve savaşın sonlandırılmasına yönelik çabalar gibi konuların gündeme gelmesi bekleniyor. Bakan Fidan’ın, Türkiye’nin Ukrayna’nın bağımsızlığına verdiği desteği yinelemesi ve ateşkesin sağlanması için Türkiye’nin katkılarını paylaşması planlanıyor.
NATO’nun Avrupa-Atlantik Güvenliğindeki Rolü
Toplantının son gününde, AB Yüksek Temsilcisi Kallas, NATO Dışişleri Bakanları’na AB’nin güvenlik ve savunma alanında son zamanlarda başlattığı girişimler hakkında bilgi verecek.
Bu oturumda, bu girişimlerin NATO’nun Avrupa-Atlantik güvenliğini nasıl destekleyebileceği üzerine tartışmalara yer verilecek. Bakan Fidan’ın, Türkiye’nin Avrupa güvenliğinin önemli bir parçası olduğunu ve bu alandaki katkılarını sürdürmekte kararlı olduğunu vurgulaması bekleniyor. Ayrıca, Türkiye’nin AB’nin savunma alanındaki çabalarına katılımı konusunda görüşlerini dile getirmesi öngörülüyor.
Kaynak: Ekonomim