1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Nisan’da İhracat Yüzde 8,5 Arttı, İthalat Yükseldi

Nisan’da İhracat Yüzde 8,5 Arttı, İthalat Yükseldi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MAHİR SOLMAZ/DİYARBAKIR

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı dış ticaret verilerini Diyarbakır’da gerçekleştirilen bir toplantıyla açıkladı. Toplantıda Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve birçok ihracatçı yer aldı.

Nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 8,5 artış ile 20 milyar 924 milyon dolara ulaşırken, ithalat ise yüzde 12,9 artışla 32 milyar 961 milyon dolara çıktı. Ocak-Nisan döneminde ihracat, yüzde 3,9’luk artışla 86 milyar 247 milyon dolara, ithalat ise yüzde 6,7 artışla 120 milyar 773 milyon dolara yükseldi. Nisan ayındaki dış ticaret hacmi 53,9 milyar dolar olarak kaydedilirken, ilk dört aylık dönem için bu rakam 207 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret dengesi, nisan ayında yüzde 21,7’lik bir artış ile 12 milyar dolara, Ocak-Nisan döneminde ise yüzde 14,5’lik bir artış ile 34,5 milyar dolara açık verdi.

İthalat Artışında Altın Fiyatlarının Rolü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada, “En büyük ihracat ortağımız olan Avrupa Birliği’nin ithalatı son dönemde önemli ölçüde azalmış, hatta hala yatay bir seyir izliyor. Bu dönemde korumacı politikaların artışını gözlemliyoruz. Çin’in ihraç ettiği ürünlerin fiyatları sürekli düşerken, rekabet koşulları da giderek artıyor. Türkiye’nin böyle bir ortamda ihracatını artırması, büyük bir başarıyı işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Bolat, nisan ayında ithalatta yaşanan artışın sebeplerini de ele alarak, “İşlenmemiş altın ithalatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,9 artarak 2,4 milyar dolara ulaştı. Bu artışta altın fiyatlarındaki yükseliş önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Altın ithalatındaki miktar artışı yüzde 18,3, fiyat artışı ise yüzde 31,0 olarak kaydedilmiştir. Enerji ithalatı ise nisan ayında, küresel petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, geçen yıla göre yüzde 2,2 azalarak 5,1 milyar dolara geriledi.” şeklinde konuştu.

Nisan ayında takvim etkisiyle iki iş günü fazla çalışmanın ihracat artışına katkıda bulunduğunu belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, düşen petrol ve emtia fiyatlarının ihracat açısından risk yaratabileceğini vurguladı. Gültepe, “Petrol ve emtia fiyatlarının mevcut seviyelerinin, ihracatımızda yıllık yüzde 2’lik kayba yol açabileceğini değerlendiriyoruz” dedi. Talep düşüklüğünün de yıllık ihracata yüzde 1,5’lik negatif etkisi olabileceğini ifade eden Gültepe, ABD politikalarının ve euro/dolar paritesinin toplamda 1,7 puanlık bir olumsuz etki yaratabileceğini öngördüklerini belirtti. Ayrıca, “Küresel ticaretteki belirsizlikleri ve artan korumacılık eğilimlerini yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

İhracatçılardan Küresel Risklere Karşı 7 Çözüm Önerisi

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, küresel gelişmeleri yakın takibe aldıklarını ve olası olumsuz etkileri azaltmak için dikkatli ve stratejik adımlar atmanın önemine değindi. Gültepe, bu stratejileri şu şekilde sıraladı:

■ Girdi maliyetlerini minimize edecek yollar aramalıyız.

■ Tedarik zincirlerimizi çeşitlendirmeliyiz.

■ Dış şoklara karşı dayanıklılığımızı artırmalıyız.

■ Finansmana erişimi kolaylaştıracak çözümler üzerinde daha fazla düşünmeliyiz.

■ Yeni pazar fırsatlarını daha erken tespit edebilecek mekanizmaları geliştirmeliyiz.

■ Küresel olumsuzluklara karşı yalnızca savunma refleksiyle hareket etmemeliyiz; fırsatları doğru okuma yeteneğimizi güçlendirmeliyiz.

■ Gelişmeleri, ihracatımız için yeni açılımlar yapabileceğimiz bir sürece dönüştürmeliyiz.

Yıllık İhracata Parite Desteği: Yüzde 1,3 Pozitif Katkı Bekleniyor

Nisan ayına dair diğer önemli veriler ise şu şekilde sıralandı:

■ Nisan ayında, 22 sektör ihracatını artırdı.

■ En fazla ihracat yapan beş il, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu.

■ 143 ülkeye ihracat artışı yaşandı. 63 ülkede ihracatın yüzde 50’nin, 109 ülkede ise yüzde 10’un üzerinde artış kaydedildi.

■ 980 firma ilk kez ihracat gerçekleştirdi.

■ Parite, ihracata 443,6 milyon dolarlık katkı sağladı. Paritenin bu seviyelerde kalması halinde, yıllık ihracata yüzde 1,3 oranında pozitif etki sağlanması bekleniyor.

■ Doğalgaz ithalatı (gaz ve LNG toplamı) yüzde 108 artışla 1,5 milyar dolara ulaştı.

■ Altın ve enerji hariç ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artarak 25,4 milyar dolara çıktı.

■ Altın ve enerji hariç ithalatta, motorlu kara taşıtları 635 milyon dolar, elektrikli makineler 456 milyon dolar, alüminyum 355 milyon dolar, kazanlar ve makinelerde ise 258 milyon dolarlık artış kaydedildi.

Kaynak: Ekonomim

Nisan’da İhracat Yüzde 8,5 Arttı, İthalat Yükseldi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin