Özel haber / halktv.com.tr / Dinçer Gökçe
Son günlerin en dikkat çekici dolandırıcılık davalarından biri, Bursa 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde sürdürülüyor. Toplamda 52 sanığın yer aldığı davanın merkezinde, Bursa Barosu üyesi avukat Yusuf Çakır bulunuyor. Av. Çakır’ın babası F. Çakır, Bursa Adliyesi’nde hâkimlik yaparken, bir başka ağabeyinin de başka bir ilde hâkim olduğu öğrenildi.
Yusuf Çakır, 4 Ekim 2023’ten beri tutuklu. Dava dosyası, Çakır’ın çevresindeki pek çok kişiye, ‘araç ticareti yaparak kazanç sağlanabileceği‘ vaadiyle büyük miktarlarda para teslim ettirmesi etrafında şekilleniyor. Çakır, Bursa’da yeni lüks araçlar satan T. Oto’nun avukatı olarak kendini tanıtmış ve her türlü araç temininde sorun yaşamadığını, yaptığı satışlardan kazanç da elde ettiğini belirtmiştir.

KAYIP PARA 200 MİLYON TL
Çakır’ın vaadi, birçok kişiyi kazanç elde etme hayalleriyle birlikte kendisine büyük miktarlarda para teslim etmeye yönlendirmiş. Dava dosyasında, Çakır’ın hesabına milyonlarca lira giriş yaptığı kaydedildi. Çakır, bu paraların bir kısmını ‘kâr payı’ olarak iade etse de, son durumda hesaplarında 139 milyon 136 bin 277 TL kaldığı tespit edildi. İki ayrı kaynağa göre ise kayıp miktarının 200 milyon TL’yi bulduğu ifade ediliyor.

EN BÜYÜK KAYIP TEKSTİLCİ KARDEŞLERİN
Av. Çakır’a en fazla kaybı yaşayanlar arasında Aktulum Kardeşler yer alıyor. Aktulum Tekstil’in sahipleri Serkan ve Osman Aktulum, Çakır’a toplamda 110 milyon TL kaptırmıştır. Bu paranın, Haziran-Eylül 2023 tarihleri arasında transfer edildiği anlaşılıyor. Gökhan Aktaş ise 20 milyon TL’lik kaybıyla dikkat çekiyor; kendisi, bir defasında 800 bin liralık bir ödemenin, Çakır’ın hâkim babası F. Çakır’ın hesabına yapıldığını ifade etti. Seren Okul Kızılkaya ve eşi Yakub Kızılkaya toplamda 2,1 milyon TL kayıp yaşadı.

AVUKATLAR DA ŞİKÂYETÇİ OLDU
Çakır’ın pek çok meslektaşı da şikâyetçi konumunda. Av. Ahmet Batuhan Bölek 3,4 milyon TL zararının olduğunu belirtirken, Avukat Caner Rollas 3 milyon 150 bin TL, Av. Baran Aler 50 bin dolar, Ahmet Çavdar 400 bin TL ve Av. Hasan Bahri Mert Biltekin 530 bin TL kaybı bulunduğunu ifade etti. Biltekin, aynı zamanda Çakır’ın kendisiyle sahte dekont paylaşımında bulunduğunu belirtti.
LİSE ARKADAŞLARINDAN DA PARA TOPLADI
Yusuf Çakır ile lise arkadaşlığı bulunan bazı kişiler de benzer mağduriyetler yaşadı. Mehmet Fatih Yaylalı 1 milyon TL, Baturcan Sağdıç 1 milyon 75 bin TL, Talha Molla 250 bin TL, Muhammet Makineci 330 bin TL ve Gürtuğ Özendim 72 bin TL kaptırdı.

GELEN PARALARIN İZİ DE SÜRÜLDÜ
Davanın iddianamesinde, Yusuf Çakır’a gönderilen paraların akıbetiyle ilgili de detaylı incelemeler yapıldı. Çakır’ın hesabında bulunan 139 milyon 136 bin liranın 15 milyon 393 bin lirasını nakit çekmiş olduğu tespit edildi. 98 milyon 660 bin TL, bir elektronik para ödeme şirketine aktarılmışken, 16 milyon 468 bin TL ise çeşitli kişilerin hesaplarına parçalar halinde gönderildi.

BİR KISMINI SANAL BAHİSTE BATIRDIM
Yusuf Çakır, hiç kimseyi dolandırma amacı taşımadığını belirterek ifadesinde şunları aktardı: “T. Oto Servis şirketinin avukatlığını yaptım. Maddi sıkıntılarımı aşmak için araç alım satım ticareti yapmaya başladım. Borca girdim ve yakın arkadaşlarımdan borç almaya başladım. 2023 yılının Mayıs ayında biriken borçlarımı ödeyememeye başladım ve bu sırada, vade kazanabilmek için araç ticareti yalanını uydurdum. Başkalarından borç para toplamaya başladım. Borç aldığım kişilere sahte dekontlar göndermeye başladım. Borçlarım katlanarak arttı ve aldığım paraların yaklaşık 65-70 milyon TL’sini geri ödeyemedim. Bu paranın bir kısmını sanal bahiste kaybettim.”
Bursa 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama devam etmekte.
Kaynak: Halk TV