Öğretmenlerin Karşılaştığı Zorluklar
Günümüzde öğretmenlerin ev kirası 20 bin liranın üzerine çıkmışken, öğretmenlerin ailelerine ve kendilerine yetebilmesi büyük bir sorun teşkil ediyor. Öğretmenler, en düşük maaş alan memurlar arasında yer almakta ve mali sıkıntılarla mücadele etmektedirler.
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Çınartaş ile öğretmenlerin karşılaştığı sorunlar üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Öğretmenlerin Sorunları Neler?
Eğitim sistemlerinin temel hedefi, nitelikli insan gücünü yetiştirmektir. Ancak öğretmenler, bu sistemin ana temel taşı olmalarına rağmen, birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Ekonomik sıkıntılar, öğretmenlerin yaşadığı en önemli sorunların başında geliyor. Yeni atanan bir öğretmen, ortalama 41 bin lira maaş alırken, akademide eğitim alacak olan öğretmenler sadece 23 bin lira alacak. Bu noktada, öğretmenlerin ev, aile ve temel ihtiyaçlarını karşılaması büyük bir sorundur.
Maaş Yetersizliği ve Yaşam Kalitesi
Maaş yetersizliği, öğretmenlerin yaşam kalitesini düşürmekte. Öğretmenler, sendikaların yaptığı anketlerde, %46.9’unun temel ihtiyaçlar dışında her şeyden feragat ettiğini, %42.5’inin sosyal ve kültürel faaliyetlerden, %7.8’inin ise gıda ve giyim harcamalarından tasarruf sağlamak zorunda kaldığını belirtti. Öğretmenlerin %97.2’si, maaşlarını yeterli kılmak için insani birçok şeyden fedakarlık yapmak zorunda kalmaktadır.
Diğer Sorunlar
Öğretmenlerin karşılaştığı sorunlar sadece maaşlarla sınırlı değil. Bu sorunlar arasında:
- Öğretmen odasında ücretli, sözleşmeli, uzman ve başöğretmen ayrımı,
- Piktes ve özel kurumlardaki öğretmenlerin özlük haklarının durumu,
- Norm fazlası öğretmenlerin atanma sorunları,
- Ek ders ücretlerindeki yetersizlik,
- Yıpranma payının verilmemesi,
- Vergi dilimi sorunları,
Bunlar gibi pek çok sorun, öğretmenlerin hem mesleki kaygılarını hem de gelecek kaygılarını artırmakta. Bu zorlukların giderilmesi gerekmektedir.
Yeni Öğretmen Akademileri Üzerine Değerlendirmeler
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, artık sadece eğitim fakültesi mezunu olmak yeterli olmayacak ve öğretmenler Öğretmen Akademisi’nde eğitim alacak. Eğitim fakültelerinin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyaçlarına yanıt verememesi gerçeği göz önüne alındığında, eğitim fakültelerinin güncellenmesi ve bu kurumların sahadaki ihtiyaçlara uygun hale getirilmesi önemlidir.
Öğretmen Akademisi’nin uygulanacak pilot illerdeki süreç, öğretmenlerin atanma sürecini uzatacak ve öğretmen açığını kapatmada yetersiz kalacaktır. Öğretmen adayları, akademinin getirdiği yeni sorunlarla karşılaşacaklardır.
Ücretli Öğretmenlik Sorunları
Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmen açığını asgari ücret dahi almayan ücretli öğretmenlerle kapatma yoluna gitmektedir. Ücretli öğretmenlerin aylık gelirleri, genellikle asgari ücretin yarısına denk gelmektedir. Bu durum, eğitim kalitesini tehdit etmektedir. 90 bine yakın ücretli öğretmenin görev yaptığı belirtilirken, çoğunluğunun eğitim fakültesi mezunu olmaması durumu dikkat çekmektedir.
Ücretli öğretmenlik sisteminin son bulması ve alanında eğitim almış öğretmenlerin atamalarının yapılması gerekmektedir.
Okullardaki Temizlik Sorunu
Sene başında önemli bir temizlik personeli sorunu yaşanmıştır. TYP programından vazgeçilip İUP programına geçilmesiyle birlikte, temizlik sorunları ortaya çıkmıştır. Okullarda hijyen sağlanamamış, kısa süre içinde tekrar TYP modeline geri dönülmek zorunda kalınmıştır. Yeni alınacak personellerin durumu belirsizdir ve bu sorunun çözümü için kalıcı çözümler beklenmektedir.
Eğitimde Bütçe Sorunları
Millî Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi, gereksinimleri karşılamaktan uzak durumda. Eğitim bütçesinin büyük bir kısmı personel giderlerine gitmektedir. Okullardaki temizlik ve güvenlik sorunları hala devam ederken, velilerden bağış toplamak zorunda kalınması endişe vericidir. Eğitimde tasarruf yapılmamalıdır. Milli Eğitim’in bütçesi gerçekçi verilerle düzenlenmeli ve ihtiyaçları karşılayacak şekilde artırılmalıdır.
Türkiye genelinde eğitim sorunları hakkında değerli bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederiz. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…
Kaynak: Halk TV