Okullarda Telefon Kullanımının Etkileri Araştırıldı
Yeni bir araştırma, okullarda telefon kullanımının yasaklanmasının öğrencilerin akademik başarıları üzerinde belirgin bir etki yaratmadığını ortaya koydu.
BBC News‘dan elde edilen bilgilere göre, araştırma kapsamında okulda telefon erişimi kısıtlanan öğrencilerin ruh sağlığında ve genel davranışlarında kayda değer bir iyileşme gözlemlenmedi.
Bu öğrencilerin uyku düzenleri, sınıf içindeki davranışları veya notları üzerinde de belirgin bir değişiklik kaydedilmedi. Ancak, akıllı telefonlar ve sosyal medyada harcanan zamanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ifade ediliyor.
Araştırmanın yöneticisi Dr. Victoria Goodyear, akıllı telefon yasaklarına karşı olmadıklarını vurguladı ve şunları belirtti: “Bu yasakların tek başına olumsuz etkileri azaltmak için yeterli olmadığını vurguluyoruz. Yasaklamaktan daha fazlasını yapmalıyız.”
İngiltere’nin yanı sıra Türkiye ve diğer ülkelerde de gençlerin akıllı telefon ve sosyal medya erişimine dair tartışmalar sürüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 16 yaşın altındaki çocukların sosyal medyaya giriş izninin kısıtlanması için çalışmaların yapıldığını belirtti.
Son araştırmada, Birmingham Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve Lancet dergisinde yayımlanan çalışmada, 30 farklı ortaokulda teneffüs ve öğle tatillerinde akıllı telefon kullanımı ile ilgili kurallar karşılaştırıldı.
1227 öğrenciyi içeren bu araştırmanın bulgularına göre, telefon yasakları beklenen iyileşmeyi sağlama konusunda etkili olmadı. Bununla birlikte, akıllı telefonlar ve sosyal medya kullanımı ile ruh sağlığı sorunları, düzensiz uyku ve düşük notlar arasında bir bağ olduğu ifade ediliyor.
Araştırma, katılımcıların huzur seviyelerinin belirlenmesi için uluslararası anlamda tanınan Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği’ni kullandı ve öğrencilerin kaygı ile depresyon seviyeleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Öğretmenler, öğrencilerin İngilizce ve matematikte hedef seviyelerinin altında olup olmadıklarını da bildirdi. İngiltere’de akıllı telefon kullanımının yasaklanmasını destekleyen bir kampanya yürüten Joe Ryrie, bu sonuçları “şaşırtıcı” bulduğunu ifade etti. Ryrie, öğretmenlerin telefon yasağının olumlu etkilerine dair gözlemlerini kendileriyle paylaştığını söyledi.
Araştırma bulgularına göre, öğrenciler her gün ortalama dört ila altı saatlerini telefon başında geçiriyor. Joe Ryrie gibi bazı ebeveynler, sosyal medya şirketlerinin uygulamaları daha az bağımlılık yaratacak şekilde düzenlemesi gerektiğini savunuyor.
Ofcom’un araştırmasına göre, İngiltere’deki 12 ila 15 yaş arasındaki çocukların %96’sının kendi telefonuna sahip olduğu ortaya çıkıyor. Birleşmiş Milletler, okullarda akıllı telefon kullanımının eğitim sürecine destek sağlaması gerektiğine dikkat çekiyor.
UNESCO, akıllı telefonların dikkat dağınıklığı, öğrenci mahremiyeti ve siber zorbalık riskleri yarattığına vurgu yapıyor. BM raporuna göre, dünya genelinde dört ülkeden birinde okul hayatında telefon kullanımını sınırlayan kurallar uygulanıyor.
Kaynak: BBC Türkçe