1. Haberler
  2. Son Dakika
  3. Rıfat Radwan: İnsani Yardım İçin İnfaz Edildi

Rıfat Radwan: İnsani Yardım İçin İnfaz Edildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail Saldırısında Ölen Ambulans Görevlileri

İsrail ordusunun 23 Mart’ta gerçekleştirdiği saldırıda hayatını kaybeden 15 sağlık çalışanından biri olan Rıfat Rıdvan’ın annesi Hacı Ümmü Muhammed, “Rıfat öldüğünde kalbim ve ruhum da öldü” ifadelerini kullanarak acısını dile getiriyor.

23 yaşındaki Rıfat, komuta adında bir ambulans konvoyunun parçası olarak görev yapıyordu. Rıfat ve arkadaşları, 30 Mart’ta ambulansta gömülmüş halde bulunmuştu.

Anne Ümmü Muhammed, oğlunun öldürülmesinin kendisi için beklenmedik bir durum olduğunu kaydederek, “Özellikle de bölge yeşil işaretli olduğundan, yani güvenli ve ambulanslara açık bir alan demek bu,” şeklinde ekledi.

İsrail, konvoya farları ve tepe lambalarını açmadan yaklaştıkları gerekçesiyle ateş açtıklarını belirtmişti; ancak Rıfat’ın telefonunda bulunan video kaydında, acil yardım çağrısına yanıt veren ambulansta ışıkların açık olduğu görüldü.

Videoda Rıfat, son anlarında “Affet beni anne, insanlara yardım için bu yolu seçtim” diyerek yaşadığı duygusal anları anlattı.

‘Ölenlerden Biri Olacağını Bilmiyordum’

Ümmü Muhammed, oğlunun kendi bedenini bir daha göremeyeceğini bildiği için affetmesini istediğine inanıyor. “Her işe çıktığında, Rıfat ve Allah’a güveniyordum. Cesurdu, Gazze’yi kuzeyden güneye dolaşıyordu,” diyor.

Rıfat, 7 Ekim’de Hamas’ın gerçekleştirdiği saldırılardan sonra Filistin Kızılayı ile gönüllü olarak çalışmaya başlamıştı. Annesi, “Rıfat insani işler yapmaktan keyif alıyordu,” diyerek onun yardımseverliğini dile getiriyor.

Rıfat’ın, ölümlerinin gerçekleştiği gün ambulansla yardıma gittiğini belirten Ümmü Muhammed, “Ölenlerden biri olacağını bilmiyordum” şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarının cesetleri ve araçları bir hafta sonra gömülmüş halde bulundu

Kaynak, BM

Rıfat ve diğer sağlık görevlileri, öldürülmelerinin ardından bir hafta sonra, 30 Mart’ta bulunabildi.

Ümmü Muhammed, “Rıfat’la Ramazan Bayramını kutlamak yerine, Kızılhaç ile Han Yunus’taki Nasır Hastanesine gidip, toprağa vermek için cenazesini aldım,” diyerek yaşadığı travmayı aktarıyor.

Oğlunun çok bozulduğunu ve kendisine görmeme izni verilmediğini belirten Ümmü Muhammed, Rıfat’ın kendileri için çok iyi bir insan olduğunu vurguladı ve onun, ailedeki tüm kardeşler evlendiğinden beri tek destekçisi olduğunu ifade etti.

Cesetleri Bir Hafta Sonra Bulundu

Rıfat’ın telefonundaki görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, İsrail, araçların ışıklarını yakmadan yaklaştığı iddiasını kabul etmeyerek, sahadaki askerlerin böyle bir bilgi verdiğini öne sürdü.

İsrailli bir yetkili, ölen 15 sağlık çalışanının cesetlerinin vahşi hayvanlardan korunmaları amacıyla gömüldüğünü ifade etti. BM ve diğer uluslararası kuruluşlar, olay mahalline güvenli bir şekilde ulaşamadıklarından dolayı cesetler ancak bir hafta sonra bulunabildi.

Daha sonra cesetleri bulan yardım ekibi Rıfat’ın telefonundaki görüntüleri de ortaya çıkardı.

‘Son Nefesleri Dışında Bir Ses Duymadım’

İsrail ordusu, olayla ilgili “kapsamlı bir soruşturma” sözü verdi. Ancak, Kızılay ve birçok uluslararası kuruluş bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu.

Olaydan sağ kurtulan tek sağlık çalışanı Munther Abed, üzerlerine hemen ateş açıldığını belirtti. “Aracın arkasında yere yattım ve arkadaşlarımdan son nefesleri dışında bir ses duymadım,” diyor.

Munther Abed bir sandalyeye oturmuş, kameraya bakarken.

Fotoğraf altı yazısı, Munther Abed, 23 Mart’taki saldırıdan tek sağ kurtulan sağlık görevlisi.

Gözyaşlarına hakim olmaya çalışan Abed, “Hepsinin şehit olduğunu öğrendiğimde yıkıldım. Benim ikinci ailemdiler… kardeşlerim, dostlarım, sevdiklerim. Keşke ben de tanık olduğum dehşette ölseydim,” diyerek yaşadığı kaybı paylaşıyor.

Abed ayrıca, tutuklandığında telefonuna el konulduğunu ancak çeşitli itiraflarla zorlandığını ifade etti. “Beni 15 saat boyunca sorguladılar. Dövdüler, hakaret ettiler, hem fiziksel hem de sözlü işkence yaptılar,” dedi.

BBC, Abed’in anlattıklarını İsrail ordusuna iletti, ancak henüz yanıt alamadı. Filistin Kızılayı ise sağlık görevlilerinin bulunduğu bölgenin, İsrail ordusu tarafından “kırmızı bölge” olarak işaretlenmediğini açıkladı.

Bu, sağlıkçıların bölgeye erişim için herhangi bir önceden onay alma gereğinin olmadığını gösteriyor. Videolar da bölgede hiçbir İsrail askeri aracı olmadığını ortaya koyuyor.

Filistin Kızılayı, ilk adli tıp raporunun sağlık çalışanlarının “vücutlarının üst kısımlarına aldıkları mermilerle öldüklerini” gösterdiğini belirterek, bu durumun da “kasten öldürüldüklerini kanıtladığını” ifade etti.

İsrail, sağlık çalışanları arasında Hamas üyesi bulunduğuna dair iddialarını da reddetti ve henüz bu suçlamayla ilgili herhangi bir kanıt sunmadı.

İsrail ordusunun yazılı açıklamasında Genelkurmay Başkanı General Eyal Zamir’in, soruşturmanın derinlemesine araştırılması talimatını verdiği kaydedildi.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısında 1200 dolayında kişi ölmüş ve 251 kişi de rehin alınmıştı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, o tarihten bu yana İsrail’in saldırılarında 50 bin 750’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirmiştir.

Ocak ayında açıklanan ateşkes anlaşması, altı haftalık bir başlangıç döneminin ardından Mart ayında sona erdi. Şu an itibarıyla Gazze’de 24’ü hayatta olduğu düşünülen 58 rehine bulunmaktadır.

Kaynak: BBC Türkçe

Rıfat Radwan: İnsani Yardım İçin İnfaz Edildi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin