Tatil sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, tüketiciler turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların yoğun reklam ve tanıtım faaliyetleri ile karşı karşıya kalıyor.
Ancak kötü niyetli kişilerin, popüler otel ve turizm tesislerinin internet sitelerindeki fotoğraflarını ve isimlerini kopyaladığı ve bu yol ile e-posta ve kısa mesajlar aracılığıyla cazip tekliflerle tüketicileri mağdur ettiği gözlemleniyor. Bu nedenle tatil rezervasyonu yapacak tüketicilerin bazı önemli noktalara dikkat etmesi elzem.
“Plansız bir tatil sorun çıkarabilir”
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, sahte rezervasyon kurbanı olmamak için konaklanacak tesisin titizlikle araştırılması gerektiğini vurguladı. Kılıç, “Otel hakkında internet yorumlarına dikkat etmek ve tatile çıkmadan önce düşünerek karar vermek önemlidir. Plansız bir tatil, keyifli bir deneyim yerine kabusa dönüşebilir.” dedi.
Tatil planlaması yapılırken ekonomik olanakların da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Kılıç, otel fiyatları, ekstralar ve yerel esnafın turistlere yönelik fiyat politikalarının dikkatlice incelenmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Ulaşım olanakları ve sağlık hizmetlerine yakınlık gibi detayların da değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kılıç, “Kaç gün kalınacağı ve gezilecek yerler hakkında plan yapmak, tatilin verimli geçmesi için oldukça önemlidir. Ayrıca, otelin veya tatil köyünün yalnızca kendi internet sitelerindeki görsellere güvenilmemeli, bağımsız platformlardaki yorumlar, puanlamalar ve gerçek deneyimler de dikkate alınmalıdır.” şeklinde konuştu.
“Sözleşme olmadan ödeme yapmayın”
Tatil kararı alındığında, alınacak hizmetle ilgili detayları içeren bir sözleşmenin mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çeken Kılıç, “Yazılı bir sözleşme olmadan kesinlikle ödeme yapılmamalıdır. Ödemeler mutlaka belgeler karşılığında gerçekleştirilmelidir ve tatil süresince tüm ödeme belgeleri saklanmalıdır.” diye vurguladı.
Kılıç, sözleşmede hizmetin kapsamı, konaklama süresi, iptal şartları ve toplam ücret gibi bilgilerin açık ve detaylı bir şekilde yer almasının önemine işaret etti. Sorun yaşanması durumunda tüketicilerin gerekli mercilere başvurması gerektiğini belirtti.
Tüketicilerin karşılaştıkları mağduriyetleri giderebilmek amacıyla ayıplı hizmetleri kayıt altına almasının önemine değinen Kılıç, şu ifadeleri kullandı:
“Yapılan araştırmalar ve titizlikle hazırlanan yazılı sözleşmeye aykırı bir durumla karşılaşırsanız, hizmetin ‘ayıplı hizmet’ sayıldığını belgelemeniz gerekiyor. Öncelikle otel yetkilisine, sonrasında ise sözleşme yapılan tur şirketine durumu bildirmelisiniz. Eğer sorun çözülmezse ve uyuşmazlık parasal sınırı 149 bin liranın altındaysa, şahsen il veya ilçe tüketici hakem heyetlerine, e-posta yoluyla ya da e-Devlet üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla başvurmanız mümkündür. Başvurularda fatura, ödeme bilgileri, sözleşme fotokopisi ve uyuşmazlığı kanıtlayıcı diğer belgeler eklenmelidir.”
Kaynak: Ekonomim