CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu‘nun yanıtlaması talebiyle Meclis’e sunduğu soru önergesinde, yasaya aykırı bir şekilde sağlık çalışanlarının maaşlarından ek ödeme kesintileri yapıldığını ifade etti. İlgezdi, “İdarenin hatalı uygulamalarına karşı ses çıkaran çalışanlara resmen yaptırım uygulanmaktadır. Sağlık kurumlarının yöneticileri, ‘Eğer bizim hatalarımızı dile getirirseniz ya da sorgularsanız ek ödemelerinizi keseriz’ şeklinde tehditler savurmaktadır. Bu durum kabul edilemez,” şeklinde konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, sağlık çalışanlarına yönelik yapılan ek ödeme kesintilerini TBMM gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanlığı‘nın ek ödeme yönetmeliği sonrasında yaşanan sorunları dile getirdi. İlgezdi, disiplin cezaları gerekçe gösterilerek yapılan bu kesintilerin yasaya aykırı olduğunu vurgularken, Sağlık Bakanı Memişoğlu’na hitaben şu soruları iletti:
BU RAKAMLAR AYLIK 20-30 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
“Hiçbir hasta şikayeti, mağduriyet veya ihmal söz konusu olmadan, yalnızca haksızlıkları dile getirenlere disiplin cezası uygulanmaktadır. 2024 yılı itibarıyla ek ödeme yönetmeliğine getirilen düzenlemelerle birlikte disiplin cezası alan sağlık çalışanları ek ödemelerden mahrum kalmıştır. Bu rakamlar aylık 20-30 bin lirayı bulabilmektedir. İdare, kendine muhalefet eden hekimleri ve sağlık çalışanlarını sindirmek amacıyla onların emeklerini hiçe saymakta ve maaşlarını kesmektedir. İktidarın kötü ekonomik politikaları yüzünden geçim sıkıntısının zirveye çıktığı bu dönemde, idarenin hatalı uygulamalarına karşı çıkan çalışmalara açıkça tehdit edilmektedir. Sağlık kurumlarının yöneticileri, ‘Eğer bizim hatalarımızı eleştirirseniz, ek ödemelerinizi keseriz’ demektedir. Bu durum, Anayasa Mahkemesi’nin 209 sayılı yasaya ilişkin maddeleri iptal etmesi ile ortaya konmuştur. Mahkeme, döner sermayeye dayalı ek ödemelerin mülkiyet hakkı kapsamına girdiği ve disiplin cezası almanın mülkiyet hakkına bir müdahale olarak değerlendirildiğini, bu müdahalenin kanunla öngörülmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Yani yönetmelikle ek ödeme kesintisi yapılması hukuken mümkün değildir.”
“2024 YILI ÖNCESİ HİÇBİR YÖNETMELİKTE OLMAYAN BU DÜZENLEMEYE NEDEN İHTİYAÇ DUYULMUŞTUR?”
İlgezdi’nin soru önergesinde şu noktalara değinildi:
“2024 yılı öncesinde mevcut olan hiçbir yönetmelikte bulunmayan bu düzenlemenin gerekçesi nedir? Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, iller ve kişiler özelinde disiplin cezası nedeniyle yapılamayan ödemelerin toplamı nedir? Disiplin cezasıyla bu ödemeleri alamayanların kaçının sendikalı olduğu, sendikalı olanların sendikalar arasındaki dağılımını ve sendika bazında yapılamayan ödemelerin toplamını açıklamanızı talep ediyorum. Anayasa Mahkemesi’nin disiplin cezası ve bağlı işlemlerinin genel düzenleyici idari işlemlerle düzenlenemeyeceği hususuna neden uyulmamaktadır? Bu düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi kararına uygun olarak ne zaman yasal bir çerçeveye kavuşturulacağına dair bilgi vermeniz gerektiğini düşünüyorum.”
Kaynak: Halk TV