Mersin’in Silifke ilçesi, Türkiye’nin önde gelen çilek üretim merkezlerinden biridir. Kış mevsiminde bile devam eden çilek üretimi, ilçe genelinde 10 bin dönüm arazide gerçekleştiriliyor. Toplamda yaklaşık 50 bin ton çilek üretilirken, bunun 5 bin tonu Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir.
Kış aylarında sera altında yetiştirilen çilekler, büyük bir titizlikle toplanarak paketleniyor. Kilogramı 150 liradan satışa sunulan çileklere, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden yoğun talep gelmektedir.
Topraksız Çilek Üretimi Yapılıyor
Kurtuluş Mahallesi’nde çilek üreticisi Murat Mavi, “Silifke’de topraksız çilek üretimi yapıyoruz. 8 bin metrekare alanda 120 bin kök dikimimiz var ve yaklaşık 100 ton bir hasat bekliyoruz. Yurt içi ve yurt dışı ihracat yapıyoruz, özellikle Arap Yarımadası’ndan, Katar, Dubai ve Suudi Arabistan’dan ciddi talep var. Senede 8-9 ay boyunca hasat yapıyoruz. Bu süreçte yaklaşık 2 bin kişiye iş imkanı sunuyoruz. Çileğimizin coğrafi tescilli ürünümüz olması, uluslararası pazarda daha fazla talep görmesini sağladı” ifadelerini kullandı.
Rekolte Beklentileri Yüksek
Ziraat Mühendisi Ali Böyür yaptığı açıklamada, “8 dekarlık alanda topraksız tarım yapmaktayız. Danışmanlığını ve takibini üstlendiğim serada 100 binden fazla dikimimiz var. Dönüm başına ortalama 12-15 ton arasında bir rekolte bekliyoruz. Topladığımız çilekler, Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu’ya ihraç ediliyor. Silifke çileği, coğrafi tescil aldıktan sonra daha fazla talep görmeye başladı. Bu durum, üretimimizi ve pazarlamamızı olumlu yönde etkiledi. Çileğimizin satış fiyatı, kalitesine ve ambalajına göre 120-150 TL arasında değişiyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Halk TV