İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile aynı gün gözaltına alınan ve tutuklanan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan hakkında yürütülen soruşturmaya dair tutukluluk incelemesi süreci başlatıldı.
Cuma günü gerçekleştirilecek olan inceleme öncesinde, sosyal medya üzerinden bir açıklama yapan Şahan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, tahliye talepleri ile ilgili dilekçelerinin detaylarını aktardı.
SÜREÇ TAHİLYE DİLEKÇELERİNE YANSIDI!
Avukat Ersöz, Şahan’ın tutukluluk incelemesinde dikkate alınması gereken hususları belirttikleri dilekçeyi mahkemeye sundu. Şahan’a yöneltilen suçlamaların hukuki bir dayanağı bulunmadığı ve kamuoyunda “kent uzlaşısı” gibi kavramlarla oluşturulan algıların delil eksikliğinden kaynaklandığı ifade edildi.
Ersöz, tahliye talebinde “mesleki ve siyasi geçmişi ile çalışmaları değerlendirildiğinde terör örgütüne yardım iddiasında bulunmanın olanaksız olduğunu” vurguladı.
Konuya dair açıklamalarda bulunan Av. Hüseyin Ersöz, PKK’nın fesih ve silah bırakma açıklamasının ‘örgüte yardım’ suçunun unsurlarını ortadan kaldırdığına dikkat çekti.
RESUL EMRAH ŞAHAN’IN AVUKATIDAN PKK AÇIKLAMASI: SUÇ YOK
PKK’nın bildirisinin ardından dilekçeye şu ifadeler eklendi:
“12 Mayıs 2025 tarihinde PKK/KCK örgütünün kendisini feshettiğini ve silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etmesi, isnat edilen ‘örgüte yardım’ suçunun tüm unsurlarını hukuki ve fiilî olarak ortadan kaldırmıştır. Suçun maddi ve manevi unsurlarının mevcut olmaması bir yana, örgütün dağılmış olması karşısında ‘örgüte yardım’ suçlaması boşlukta kalmaktadır. Var olmayan bir örgüte yardım iddiasıyla tutukluluğun sürdürülmesi, açık bir hak ihlalidir ve kişi özgürlüğü ile güvenliği hakkının haksız kısıtlanmasıdır.”
Dilekçede, tutukluluk incelemelerinin CMK 108. maddeye aykırı olarak, avukatların haberdar edilmeden ve duruşmasız yapılması durumuna da vurgu yapıldı. Bu uygulamanın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi içtihatları bağlamında adil yargılanma hakkını ihlal ettiği öne sürüldü.
“HALKIN İRADESİNE SAYGI”
“Siyasi saiklerle, hukukun eğilip bükülerek uygulandığı bu süreçte, Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğu yargılama tedbiri olmaktan çıkmış, cezalandırma aracına dönüşmüştür. Bir siyasi linç kampanyası ve demokratik iradeye karşı yargı yolu ile müdahale söz konusudur” diyen Ersöz, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bir belediye başkanını, partilerin yasal bir seçim stratejisini gerekçe göstererek illegal yapılarla ilişkilendirmeye çalışmak, hukuk devleti ilkesiyle bağdaştırılamaz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin ‘Türkiye İttifakı’ adı altında ortaya koyduğu yerel yönetim vizyonunun terörle ilişkilendirilmesi, süreci siyaset üretilemez bir noktaya sürüklemektedir.
Bu bağlamda, yaşanan süreç göz önüne alındığında Resul Emrah Şahan’ın serbest bırakılması, hukuksal açıdan olduğu kadar demokratik kaideler ve halkın iradesine saygı açısından da zorunluluktur.”
Kaynak: Halk TV