1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Savaşları: Küresel Ekonomi İçin Tehlike!

Ticaret Savaşları: Küresel Ekonomi İçin Tehlike!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Savaşlarının Etkileri Tartışıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaret savaşlarının sonuçlarının olumsuz olduğunu ön plana çıkardı. Hisarcıklıoğlu, “Ticaret savaşlarının kazananı olmaz, bunu sadece TOBB Başkanı olarak değil, 150 ülkenin iş dünyasının başkanı olarak da her ortamda dile getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından “2025 Turizm Başkenti” ilan edilen Erzurum’da, Palandöken Ekonomi Forumu’nun ilk oturumuna moderatörlük yaptı. Forumda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ile Erzurum Ticaret Borsası’nın da foruma destek verdiklerini belirtti.

Küresel Belirsizlikler Üzerine Değerlendirmeler

Küresel ekonominin ciddi bir belirsizlik sürecinden geçtiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Dünyanın birçok bölgesindeki jeopolitik gerilimler ve ani ticaret savaşları tehditleri, küresel belirsizlikleri artırdı.” dedi.

Ticaret Savaşlarının Sonuçları

Ekonomik yansımalar üzerine açıklamalarda bulunan Hisarcıklıoğlu, “Her sabah, ABD başkanının yaptığı sürpriz açıklamaları takip ediyoruz. Bugün yazılan senaryolar, bir sonraki gün gelen yeni açıklamalarla anlamını yitiriyor. Tüm dünya, belirsizlik içerisinde kalmıştır. IMF’nin açıkladığı rapor, küresel ekonomik görünümde yeni bir dönemin başlamakta olduğunu belirtmektedir. Bu dönem artan belirsizlikler, yükselen enflasyon ve küresel ticarette ivme kaybı ile şekillenecek.” dedi.

Hisarcıklıoğlu, 200 ülkenin 127’sinde büyüme oranlarının daha düşük olacağını öngördüğünü belirterek, “Ticaret savaşlarının kazananı olmaz. Bunu her zaman söylüyoruz çünkü bu gibi adımlar zincirleme tepkilere sebep olur.” diyerek bu durumun iş dünyası için ne denli önemli olduğunu vurguladı.

Tedarik Zincirleri ve Yatırım Planları

Hisarcıklıoğlu, ekonomik dengelerin bozulması konusunda uyarılarda bulundu. “Karşılıklı misillemeler, artan maliyetler, bozulmuş tedarik zincirleri ve ertelenen yatırım planları, düşen refah seviyelerine yol açar. Bu durumu 1929 Amerika Buhranı’nda da yaşamıştık.” diye ekledi.

Hisarcıklıoğlu, ticaretin öneminin altını çizerek, “Ticaret olmazsa yatırım olmaz, yatırım olmadan istihdam sağlanamaz ve istihdam yoksa refah seviyemiz artmaz. Bu yüzden dünya genelindeki siyasilere, ekonomimizin gelişmesi için önümüzü açmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yaptığı çalışmalar sayesinde Türkiye’nin mal ve hizmet ihracatında dünya pazarından aldığı payın ilk defa yüzde 1’in üzerine çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, bununla da yetinmeyip hedeflerinin yüzde 2 olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Ekonomim

Ticaret Savaşları: Küresel Ekonomi İçin Tehlike!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin