Hükümet ile İşçiler Arasında Toplu Sözleşme Görüşmeleri Devam Ediyor
MEHMET KAYA
Kamu sektöründeki toplu sözleşme görüşmeleri, işveren hükümeti ile işçi tarafı arasında belirgin bir farkla başlamış durumda. Yaklaşık 600 bin işçinin durumunu etkileyecek bu görüşmelerde, işveren kanadı tarafından sunulan ilk teklif, birinci yılın ilk altı ayı için yüzde 17’lik bir ücret artışı olurken, işçi temsilcileri ilk taleplerini yüzde 50 zam ve en düşük ücretin günlük 1800 TL’ye yükseltilmesi olarak belirtti.
Ekonomik kaynaklardan alınan bilgilere göre, kamu tarafının müzakerelerde temkinli bir yaklaşım sergilemesi, hükümetin yüksek enflasyon karşısında pazarlık gücünü artırma çabasıyla ilişkilendiriliyor. Yarın açıklanacak olan haziran ayı enflasyon verileri, yıllık enflasyondaki düşüşü gösterecek. Haziran ayında yıllık enflasyonun, bir önceki yıla göre sadece yüzde 1.5 civarında seyretmesi bekleniyor. Böyle bir durumda, yıllık enflasyon 2025’in ilk yarısında yüzde 35.2’ye gerileyebilir. İlk altı ayda gerçekleşmesi öngörülen enflasyon ise yüzde 16.8 ila 17 arasında değişecek.
Hükümetin üçüncü teklifini bu noktadan sonra sunması muhtemel. İlk altı aylık enflasyon rakamlarının üzerine çıkılması ve ikinci altı ay için sunulan yüzde 10’luk teklifte kısmi iyileştirmeler yapılması, 2025 yılı sonu enflasyon tahminleri doğrultusunda gerçekleştirilecek bir savunma ile olabileceği düşünülüyor. Kamu toplu sözleşmelerinde, işçilerin en düşük ücretleri henüz masaya yatırılmadı. İşçi tarafı, kamu sektöründeki en düşük günlük ücretin 1800 TL’ye çıkarılmasını talep ederken, işveren kanadından henüz herhangi bir rakam verilmiş değil. Düşük ücretli çalışanların alacakları artışlar açısından, en düşük ücretin seviyesinin artırılması kritik önem taşıyor.
Sendikalar Taleplerini Güçlü Bir Şekilde İletiyor
Kamu toplu sözleşmeleri kapsamında konfederasyonlar, birinci altı ay için yüzde 50 zam ve ikinci altı ay için de yüzde 25 artı 10 puan refah payı talep ediyor. En düşük ücretin ise günlük 1800 TL olmasını istiyorlar. İşveren sendikası TÜHİS ise revize edilmiş teklifinde, birinci altı ay için yüzde 17, ikinci altı ay için yüzde 10 zam önerdi, ancak en düşük ücret için herhangi bir öneri sunulmadı.
Grev Olasılığı Gündemde
Sendikaların, toplu sözleşme sürecindeki yasal çerçeveler nedeniyle grev kararı alma aşamasının yaklaştığı bildiriliyor. Çoğu sendikanın, temmuz ayı içinde grev kararı alabileceği ifade ediliyor. Bu durumun, işçilere grev yapılacağı anlamına gelmediği, ancak işçi tavırlarında değişikliklere yol açabileceği vurgulanıyor. İşçi temsilcileri, basın açıklamaları ve duyurular dışında henüz bir eylem takvimi açıklamamış olsa da, Türk-İş ve Hak-İş sendikaları kararlılık mesajlarını iletmeye devam ediyor.
Kaynak: Ekonomim