1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Turizmde Şikayetler: İptal ve Vaatler Öne Çıkıyor

Turizmde Şikayetler: İptal ve Vaatler Öne Çıkıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, turizmle ilgili gelen şikayetlerin en yaygın iki başlığının tur iptalleri ve ilanlardaki vaatlerin yerine getirilmemesi olduğunu ifade etti. Denetimlerde bu tür olumsuz durumlarla karşılaşan firmaların ciddi cezalarla yüzleşebileceğine dikkat çekti.

“Turizm şikayetlerinde tur iptali ve vaatler ilk sırada”

Dilber, Antalya’da düzenlenen 3. TÜRSAB Turizm Kongresi’ne katıldığını belirterek, geçen yıl toplamda 755 bin şikayet arasında 11 bininin turizm sektörüne ait olduğunu söyledi.

Bu oranı diğer sektörlerle kıyaslayan Dilber, mevcut seviyenin oldukça yüksek olmadığını, ancak daha da düşürmek için çaba gösterdiklerini vurguladı.

Turizm sektöründe yoğun şekilde tur iptali ve vaatlerin gerçekçi olmaması konularında şikayetlerin iletildiğini aktaran Dilber, özellikle şu sözleri dile getirdi:

“En sık rastladığımız şikayetler, turun başlamasına çok kısa bir süre kala iptallerin yapılması ve ilan edilen hizmetlerin sağlanmamasıyla ilgilidir. ‘İnternetten araştırdım, otelin denize sıfır olduğu bilgisi vardı, ancak gittiğimde böyle bir durumla karşılaşmadım’ şeklinde ya da sözleşmede belirtilen hizmetlerin sağlanmaması gibi geri dönüşler alıyoruz.”

“Şikâyetlerde firmalar haksız bulunursa ağır sonuçları var”

Dilber, turizm sektörünün ülke ekonomisi açısından önemine vurgu yaparak, firmaların daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Şikayetlerin denetim süreçlerine dönüştüğünü belirten Dilber, eğer firmalar haksız bulunursa ağır sonuçlarla karşılaşabileceklerini, şu sözlerle açıkladı:

“Aldatıcı reklam iddiaları söz konusuysa ve bu reklam dijital platformlarda yapıldıysa, yaklaşık 860 bin lira olan bir ceza ile karşılaşılabilir. Reklam Kurulu, bu miktarın 10 katını uygulama yetkisine sahiptir. Bir paket turun denetiminde, eğer satın alınan paketlerde sözleşmesel eksiklikler tespit edilirse, bu durumda her tur için 3 bin 166 lira ceza kesilebilir. Bu da firmalar için milyonlarca lira kayıp anlamına gelebilir. Bu konularda dikkatli olunmazsa, firmalar ciddi mali sıkıntılar yaşayabilir.”

“Ucuzu değil, kurumsalı tercih edin”

Tüketicilere mağduriyet yaşamamaları için doğru adresleri tercih etmeleri yönünde uyarılarda bulunan Dilber, gerekli araştırmaların yapılmadan ödeme aşamasına geçilmemesi gerektiğini aktardı.

“Ucuz fiyatların cazibesine kapılmayın”

Dilber, tüketicilerin ucuz ürünlerin cazibesine kapılmamalarını önermekte. Kültürel bir deyimle, fazla ucuza yönelmeleri gerektiğinin altını çizen Dilber, şunları kaydetti:

“’Ucuzdur vardır illeti’ gibi bir anlayışa kapılmamalılar. Her turun bir maliyeti vardır. Mümkün olduğunca kurumsal firmalardan hizmet almayı tercih etmeliler. ‘İnternet üzerinden bir yer bulup tur satın alıyorum, sonra o firmanın var olmadığı bilgisiyle bize geliyorlar. Bunu araştırdılar mı? Şayet bir tatil yapacaklarsa, gidecekleri yeri ve katılacakları turu dikkatlice seçmeleri, ayrıca biraz araştırma yapmaları gerekmektedir. Zira yılda belki bir kez tatile çıkılabiliyor ve mağduriyet yaşanmaması önemli. Kurumsal firmalar genellikle daha güvenli birer tercih oluyor. Ucuz fiyata kaçarak sonrasında sorun yaşamaktansa, uygun fiyatlarla daha sağlıklı bir tatil yapmanın yolları aranmalıdır.”

Avni Dilber, zaman zaman yabancı turistlerden de şikayet aldıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Ekonomim

Turizmde Şikayetler: İptal ve Vaatler Öne Çıkıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin